Jak moc dobré jsou suplementy?

O suplementech jistě víte, jak to s nimi ale ve skutečnosti je a do jaké míry pomáhají? Vyplatí se pro lidi, kteří sportují pro radost, nikoliv pro výsledky? Ne všichni se v suplementech vyznají a ne každý je správně používá. Jaké základní věci byste o nich měli vědět, než si je pořídíte a začnete používat?

Všemocné proteiny

Jedním z posledních hitů zdravého a plnohodnotného stravování se staly proteiny. Ale ne ty, které jsou v klasické stravě, ale ty v prášku, které si lze přidat de facto do čehokoliv, ať už do jídla, nebo si vytvořit nápoj pouze z proteinu. Zní to bezvadně, ale má to jeden háček, větší množství proteinů se používá proto, abyste nabrali svalovou hmotu za poměrně krátkou dobu. Chcete-li hubnout, s proteiny to příliš nepřehánějte. A pokud jste podlehli kouzlu proteinových tyčinek, nezapomínejte, že jsou stále plné cukrů, na denním jídelníčku byste je mít neměli.

BCAA

Zdánlivě nesmyslné jméno BCAA je vhodné pouze pro náročné sportovce, kdy může po delším sportování docházet k úbytku svalů a následným křečím. Díky užívání BCAA tomuto můžete předejít a svalovou hmotu chránit. BCAA jsou aminokyseliny, které právě tvoří svalovou tkáň.

Kloubní výživa

Kloubní výživa se může zdát naprosto nepostradatelná, ale určitě s jistotou víte, že vám tyto suplementy pomáhají? Spousty testů prokázaly, že účinky látek v těchto suplementech jsou někdy velmi malé, mnohdy i mizivé. Otázkou tedy je, zdali potřebujete odbornou pomoc, nebo vám stačí užívat výživu preventivně.

Čtěte také:   Kde hledat bílkoviny kromě masa?

Domníváme se, že zdravý člověk suplementy opravdu užívat nemusí, avšak vlna trendů je pohlcující, a tak si spousta sportovců pomáhá těmito různorodými látkami. Jejich nevýhodou je vysoká cena a někdy i zvláštní chuť (zejména u proteinů v prášku). Proto si raději ověřte, co potřebujete a co vám sedí, než zbytečně investujete velkou částku do něčeho, co později ani nevyužijete.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.