Arašídové máslo

Odkud se tato potravina vzala a proč je u nás stále víc a víc populárnější? Zdánlivě obyčejná potravina může váš pokrm oživit a přidat mu šmrnc. O jakou potravinu se jedná? Podzemnice olejná, neboli arašídy, se díky svým „oříškovým“ vlastnostem dokáží přeměnit na hmotu, která připomíná máslo.

Svůj původ má máslo v Mexiku, odkud se dovezlo do USA, a stalo se tak velmi populárním, přičemž se nejdříve používalo jako lék a až posléze se přišlo na jeho zvláštní chuť. Základem másla jsou samozřejmě arašídy (buráky) a pak už záleží na výrobci, zdali do něj přimíchá sůl, cukr či olej. Dalším procesem může být třeba přimíchání kakaa. Arašídové máslo se rozlišuje na dva základní druhy, a to jemné (smooth) a křupavé (crunchy), oba dva druhy mají své příznivce a hodí se do různých jídel.

Asi se nebudete divit, když zjistíte, že máslo je především zdrojem tuků. Na 100 gramů může být až polovina tuku, ale arašídové máslo se dávkuje v malém množství, což není nikterak omezující. Další zastoupenou živinou jsou pochopitelně bílkoviny, ty jsou cca v 25-30 procentech z celkového obsahu. S vejci vytvoříte perfektní zdroj bílkovin. Počítejte i se sacharidy a vlákninou, té je na 100 gramů 5,8 gramů. Máslo je bohaté na vitamín E, který je důležitý antioxidant, dále pak na draslík, mangan, či hořčík.

Arašídové máslo je perfektním zdrojem energie u sportovců a není tedy jen marketingovým hitem dnešní doby. Máslo lze také zapracovat i do redukčních diet, protože je kvalitním zdrojem tuků. Důležité je také poznamenat, že ne všem musí máslo chutnat, ale za zkoušku to stojí.

Čtěte také:   Máta peprná
Share on Facebook
Facebook
1Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email
Sdílejte prosím!

Mohlo by vás zajímat...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *