Aztécký cukr

Hledáte další alternativní sladidlo, protože cukr už nechcete používat? Na trhu se stále objevují nové druhy přírodních sladidel, které jsou navíc zdraví prospěšné, a co když se jedná o rostlinu, která v naši podmínkách vydrží od jara až do podzimu? Aztécký cukr neboli Lipie sladká, je zajímavou rostlinou, která je nejen zdravá, ale také krásně vypadá.

Je známo, že všechny léčivé rostliny se používaly již před staletími, tak je tomu i u Aztéckého cukru, jeho domovinou je Střední Amerika, odkud se díky globalizaci postupně rozšířil do celého světa. Primárně se užíval při léčbě kašle a průdušek. Z rostliny se používají listy, slouží k oslazení nápojů, přidávají se do salátů anebo je můžete použít tam, kde jste byli zvyklí přidávat své oblíbené sladidlo. Vzhledem k tomu, že se jedná o rostlinu, je vhodná i pro diabetiky.

Aztécký cukr má zvláštní vůni, která nemusí všem vyhovovat, nicméně lze toto aroma přirovnat k mátě. Vyzkoušíte to jednoduše, stačí lístek rostliny rozžvýkat a potom poznáte, zdali je pro vás vhodná či ne. Pro dosažení nejlepších zdravotních hodnot cukr doporučujeme střídat se stévií. Lipii je vhodné pěstovat na závěsných květináčích, neboť vytváří krásné a husté převisy, snese minimální teploty okolo 10 °C, na zimu ji samozřejmě přemístěte dovnitř.

O Lipii se říká, že je až 1000x sladší než cukr, takže pokud máte rádi novinky, neváhejte tento Aztécký cukr vyzkoušet, odborníci jej sice ještě detailněji neprozkoumali, ale víme, že ublížit vám určitě nemůže. Máte zkušenosti s rostlinnými sladidly jako je stévie, nebo jiné? Proč jste alternativní sladidla začali používat? Podělte se s námi o vaše objevy do komentářů.

Čtěte také:   I běžná potravina jako je rýže si zaslouží pozornost!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterDigg thisEmail this to someoneSdílejte prosím!

Mohlo by vás zajímat...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Advertisment ad adsense adlogger