Bojovník proti nemocím a ochránce imunity? Med!

Med milují děti i dospělý pro jeho sladkou chuť. Dopřávejte si ho na chleba k snídani a podpořte tak svou imunitu.

V čem je med jedinečný?

Základ medu tvoří fruktóza, glukóza a sacharóza. Tyto cukry jsou dobře zpracovatelné a rychle se uvolňují do krve. Rázem máte dostatek energie. Med obsahuje bílkoviny, vitamíny A, C, B, D, K a z minerálů vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík a železo. Najdeme v něm zdraví prospěšnou mateří kašičku, aminokyseliny, éterické oleje a pyl, který zvyšuje vaši imunitu proti sezónním alergiím.

Med = přírodní antibiotikum

Bez přehánění lze uvést, že jde o nejsilnější přírodní antibiotikum. Ničí bakterie a početnou skupinu mikroorganismů a ulevuje při nemocech dýchacích cest. Působí preventivně proti nachlazení, angínám, zánětům průdušek a horních cest dýchacích. Stimuluje imunitu a dodává tělu vitamíny a minerály. Čistí organismus od usazenin a volných radikálů. Trpíte nespavostí a nervovým vypětím? Dejte si lžíci medu před spaním. Med můžete přidat do čaje zchlazeného na 50 stupňů. Jen tak nezničíte cenné látky, které med obsahuje.

Med = pohlazení pro Vaši kůži

Medem si potírejte špatně se hojící poranění kůže. Zázračně působí na hojení popálenin, omrzlin i proleženin. Poraněné místo vydezinfikuje a zničí bakterie a mikroorganismy. Zvláčňuje a regeneruje suché rty a pokožku těla. Přidává se do kosmetiky, například do mýdel, pleťových krémů, balzámů na rty, kondicionérů, šamponů, vlasových masek, sprchových gelů a pleťových masek.

Jak poznat kvalitní med?

Medy, které jsou k dostání v obchodech, nejsou tolik kvalitní jako medy od zkušeného včelaře. Navštivte včelařskou prodejnu nebo si nechte poradit v obchodě se zdravou výživou, kam své potraviny dodávají regionální prodejci.

  • Nekvalitní med obsahuje velké množství vody. Poznáte to tak, že se med ve sklenici velmi rychle přelévá.
  • Kvalitu si také ověřte tak, že med otočte víčkem dolů. Pokud vzduchová bublina putuje ke dnu příliš rychle nebo se nevytvoří, med není kvalitní.
  • Pří stékání ze lžičky na chleba kvalitní med vytváří zřetelné záhyby.
  • Tmavý med nesmí mít na dně sklenice naplaveniny.
  • Vydrží vám med v tekuté podobě a nezcukernatí? Pravděpodobně obsahuje chemické příměsi zabraňující tomuto procesu. Výjimkou je akátový med, který vydrží tekutý i rok.
Čtěte také:   Konzumace zeleniny v zimě
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterDigg thisEmail this to someoneSdílejte prosím!

Mohlo by vás zajímat...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Advertisment ad adsense adlogger