Bojovník proti nemocím a ochránce imunity? Med!

Med milují děti i dospělý pro jeho sladkou chuť. Dopřávejte si ho na chleba k snídani a podpořte tak svou imunitu.

V čem je med jedinečný?

Základ medu tvoří fruktóza, glukóza a sacharóza. Tyto cukry jsou dobře zpracovatelné a rychle se uvolňují do krve. Rázem máte dostatek energie. Med obsahuje bílkoviny, vitamíny A, C, B, D, K a z minerálů vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík a železo. Najdeme v něm zdraví prospěšnou mateří kašičku, aminokyseliny, éterické oleje a pyl, který zvyšuje vaši imunitu proti sezónním alergiím.

Med = přírodní antibiotikum

Bez přehánění lze uvést, že jde o nejsilnější přírodní antibiotikum. Ničí bakterie a početnou skupinu mikroorganismů a ulevuje při nemocech dýchacích cest. Působí preventivně proti nachlazení, angínám, zánětům průdušek a horních cest dýchacích. Stimuluje imunitu a dodává tělu vitamíny a minerály. Čistí organismus od usazenin a volných radikálů. Trpíte nespavostí a nervovým vypětím? Dejte si lžíci medu před spaním. Med můžete přidat do čaje zchlazeného na 50 stupňů. Jen tak nezničíte cenné látky, které med obsahuje.

Med = pohlazení pro Vaši kůži

Medem si potírejte špatně se hojící poranění kůže. Zázračně působí na hojení popálenin, omrzlin i proleženin. Poraněné místo vydezinfikuje a zničí bakterie a mikroorganismy. Zvláčňuje a regeneruje suché rty a pokožku těla. Přidává se do kosmetiky, například do mýdel, pleťových krémů, balzámů na rty, kondicionérů, šamponů, vlasových masek, sprchových gelů a pleťových masek.

Jak poznat kvalitní med?

Medy, které jsou k dostání v obchodech, nejsou tolik kvalitní jako medy od zkušeného včelaře. Navštivte včelařskou prodejnu nebo si nechte poradit v obchodě se zdravou výživou, kam své potraviny dodávají regionální prodejci.

  • Nekvalitní med obsahuje velké množství vody. Poznáte to tak, že se med ve sklenici velmi rychle přelévá.
  • Kvalitu si také ověřte tak, že med otočte víčkem dolů. Pokud vzduchová bublina putuje ke dnu příliš rychle nebo se nevytvoří, med není kvalitní.
  • Pří stékání ze lžičky na chleba kvalitní med vytváří zřetelné záhyby.
  • Tmavý med nesmí mít na dně sklenice naplaveniny.
  • Vydrží vám med v tekuté podobě a nezcukernatí? Pravděpodobně obsahuje chemické příměsi zabraňující tomuto procesu. Výjimkou je akátový med, který vydrží tekutý i rok.
Čtěte také:   Chcete zlepšit svou obranyschopnost?
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email
Sdílejte prosím!

Mohlo by vás zajímat...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *