Co jíst před nástupem podzimu?

Ač se to nezdá, podzim klepe na dveře a rána už jsou pěkně chladná. Co jíst v tomto přechodovém období, abyste nebyli nemocní a hned z kraje podzimu nenastydli? Určitě už to nebude tak jednoduché, jako v létě, i když opak se zdá být pravdou.

Přechodové období mezi létem a podzimem je časem chřipek a nachlazení. Co dělat proto, abyste zůstali celý rok fit? Radou číslo jedna je samozřejmě větší množství cibule, česneku, chilli a zázvoru, které fungují jako prohřívací potraviny, ale samozřejmě také jako přírodní antibiotika. Proto se je nebojte přidávat do jídla a případně jíst jen tak. Ale pozor, s množstvím to nepřehánějte, abyste si neublížili.

Letos je všeho až příliš, proto se suroviny snažte zpracovat tak, aby vydržely co nejdéle. Zavařujte, nakládejte, zkrátka to, co děláte i obvykle. Pokud necháváte zeleninu i čerstvou, zaměřte se na to, co se kazí nejrychleji. Nemusí to být jen saláty, zapojte fantazii a zkuste vytvořit něco, co vám bude chutnat. Už jste zkoušeli například rajčatové risotto, nebo quinou s červenou řepou? Ovoce je v tomto případě stejně variabilní jako zelenina. Můžete vyzkoušet ovocné saláty, přidat ovoce do pečení anebo připravit pohankovou kaši s jablky, která je jako stvořená do chladných dnů. Dáváte-li přednost klasice ve formě kompotů, nechejte je raději až do zimy.

Máte pro vás další tip, jak zpracovat zeleninu. V tomto receptu není nic složitého, protože se jedná o takzvanou zeleninu v soli. Kořenovou zeleninu pomelete v mlýnku, přimícháte dané množství soli a dáte do sklenic. Nic se nezavařujte a máte perfektní alternativu k zeleninovému bujónu. Zelenina v soli se hodí především do polévek, ale také pod maso či kamkoliv jinam, kde vám ještě určitá chuť schází.

Čtěte také:   Vyznáte se v umělých barvivech?

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.