Co všechno (ne)víme o bramborách?

Už i malé dítě zná takovou základní věc, jako jsou brambory, ale co všechno o ní víme my? V české kuchyni je velmi oblíbená a v restauracích je snad jako nejčastější příloha ve všech možných variantách (smažená – hranolky, americké brambory, pečená, restovaná, šťouchaná, míchaná…). Tato plodina, která se k nám dostala z Ameriky, v moderní a zdravé kuchyni nemusí být jen „obyčejnou“ přílohou.

Oficiální název pro bramboru je lilek brambor, pochází tedy z čeledi lilkovité a je to jednoletá rostlina. A jak jistě někteří z vás ví, jedlá je pouze hlíza (brambor), rostlina je jedovatá. Mezi původní oblasti výskytu patří Peru, nicméně dnes je rozšířená téměř po celém světě. V Evropě se zpočátku bramborám příliš nedařilo, neboť byly považovány za nekřesťanskou a zdraví ohrožující plodinu. Brambory jsou bohaté na škrob (zhruba 75% z 24 % sušiny). Stejně tak bílkoviny obsahují 5-10% ze sušiny. Brambory mají nespočet minerálních látek – hořčík, železo, zinek, měď, mangan, fosfor, vápník, draslík atd. a vitaminů, např. C, B1 a B2. Hlavně vitamin C byl v minulých dobách jako prevence před kurdějemi (nemoc způsobená nedostatkem vitaminu C). I brambory můžete konzumovat, když držíte redukční dietu, obsahují totiž mnohem méně sušiny než obiloviny. A stejně tak mají dostatek sacharidů, což je zdroj energie.

Na našem trhu najdeme tři typy varných brambor, které na co použít? Typ A – na vaření (bramborový salát), mají menší obsah škrobu. Typ B – do salátů, polévek, přílohové, nejběžnější typ. Typ C – na přípravu těsta, knedlíků, placek a dalších. Z brambor se dá vykouzlit nespočet věcí, zkoušeli jste například náš recept?

Čtěte také:   Vitamíny a minerály - jak na ně?

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.