Co všechno (ne)víme o bramborách?

Už i malé dítě zná takovou základní věc, jako jsou brambory, ale co všechno o ní víme my? V české kuchyni je velmi oblíbená a v restauracích je snad jako nejčastější příloha ve všech možných variantách (smažená – hranolky, americké brambory, pečená, restovaná, šťouchaná, míchaná…). Tato plodina, která se k nám dostala z Ameriky, v moderní a zdravé kuchyni nemusí být jen „obyčejnou“ přílohou.

Oficiální název pro bramboru je lilek brambor, pochází tedy z čeledi lilkovité a je to jednoletá rostlina. A jak jistě někteří z vás ví, jedlá je pouze hlíza (brambor), rostlina je jedovatá. Mezi původní oblasti výskytu patří Peru, nicméně dnes je rozšířená téměř po celém světě. V Evropě se zpočátku bramborám příliš nedařilo, neboť byly považovány za nekřesťanskou a zdraví ohrožující plodinu. Brambory jsou bohaté na škrob (zhruba 75% z 24 % sušiny). Stejně tak bílkoviny obsahují 5-10% ze sušiny. Brambory mají nespočet minerálních látek – hořčík, železo, zinek, měď, mangan, fosfor, vápník, draslík atd. a vitaminů, např. C, B1 a B2. Hlavně vitamin C byl v minulých dobách jako prevence před kurdějemi (nemoc způsobená nedostatkem vitaminu C). I brambory můžete konzumovat, když držíte redukční dietu, obsahují totiž mnohem méně sušiny než obiloviny. A stejně tak mají dostatek sacharidů, což je zdroj energie.

Na našem trhu najdeme tři typy varných brambor, které na co použít? Typ A – na vaření (bramborový salát), mají menší obsah škrobu. Typ B – do salátů, polévek, přílohové, nejběžnější typ. Typ C – na přípravu těsta, knedlíků, placek a dalších. Z brambor se dá vykouzlit nespočet věcí, zkoušeli jste například náš recept?

Čtěte také:   Cizrnové karbanátky
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email
Sdílejte prosím!

Mohlo by vás zajímat...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *