Cukr? Teď už jej lidé nepotřebují

Rafinovaný cukr už dávno nezaujímá tak velké místo v kuchyni jako kdysi. Na řadu přišly alternativy, které jsou mnohem zdravější a výživnější. Proto se stále více českých rodin snaží cukr omezit. Mezi nejcitlivější konzumenty samozřejmě patří děti, u kterých cukr mimo jiné způsobuje poruchy soustředění a jiné špatné návyky.

Osladit si život tak můžete i zdravěji. Nejen, že pokrmy jsou díky univerzálním sladidlům lepší, ale také nabírají na své výživné hodnotě, což se u cukru opravdu tvrdit nedá.

Cena

Rozhodujícím faktorem pro zákazníky může být cena. Nerafinovaný cukr, nebo dokonce i ten třtinový je dražší než klasický bílý, který je „jen“ sladký. Mimoto to se dají sehnat umělá sladidla v tabletách, která také nejsou tak zdravá jak se zdají, neboť jejich procesem zpracování ztrácí na hodnotě. Takže stévii si raději doma vypěstujte, než abyste se krmili dalšími tabletkami navíc.

Aspartam nebrat

Přílišná konzumace aspartamu či acesulfamu K může způsobovat neurotické poruchy dlouhodobého rázu. Sladké nápoje, které na obalu uvádějí, že jsou bez cukru, tak mohou způsobovat riziko úplně jinde.

Ovoce

Největším paradoxem je ovoce. V supermarketech jsou všechny druhy ovoce zpravidla nedozrálé, a tak nejsou úplně sladké, jak by doopravdy měly být. Takže pokud si koupíte ovoce, sledujte jeho strukturu, jestli je správně zralé. Druhým problémem může být to, že většina Čechů opravdu zralé ovoce nepozře, protože má úplně jinou chuť než tu, na kterou jsou zvyklí. Opravdu zralé ovoce můžete tedy použít jako sladidlo, a pokud byste chtěli výsledný pokrm ještě sladší, na řadu přichází sirupy. Je skoro jedno, jaký použijete, mezi oblíbené patří rýžový, datlový, javorový, agávový a jiné.

Čtěte také:   Lucuma

Ve zdravém jídelníčku by cukr neměl okupovat první příčky, zvlášť ve 21. století, kdy je na trhu spousta možných alternativ, které se dají velmi dobře zužitkovat.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.