Doplňujete železo?

Železo je vitamín, který je naprosto nepodstatný ke správnému fungování organismu. Jeho nedostatek má jednu nevýhodu, na svém fungování to nepoznáte, pokud nejste extrémně citliví na změny, které se ve vašem těle dějí. Naštěstí žijeme v moderním světě, který nabízí spoustu možností, jak do těla dopravit správné množství železa i v přírodní formě. Jak na to?

Všechno, co je zelené a červené

Všechna listová zelenina je snad nejlepším doplněním železa vůbec. Pokud ji nesnesete „jen tak“, zkuste ji zakomponovat do smoothies nebo jako ingredienci do salátů. V syrovém stavu má totiž nejvíce vitamínů a minerálů a tepelnou úpravou se zejména železo ničí. Stejně tak červená zelenina patří mezi nejlepší zdroje železa, asi je vám jasné, že jde především o červenou řepu. Už jste zkoušeli populární carpaccio či ruský boršč? Řepa má sice specifickou chuť a mnoha lidem vadí, ale za to perfektní vitamínové složení to stojí. Co se týče ovoce, tady barva tolik neodpovídá, ale zásobárnou železa jsou hlavně borůvky, jahody, švestky anebo červený a černý rybíz.

Správná kombinace?

To, že jsme vám vyjmenovali všechny druhy ovoce a zeleniny bohaté na železo ale ještě neznamená, že když je budete nahodile jíst, nedostatku železa se zbavíte. Je nesmírně důležité podporovat vstřebávání vitamínů, takže jsou nejlepší v kombinaci s vitaminem C a trochou tuku. Tukem rozumějte kapku či dvě rostlinných olejů, nejlépe za studena lisovaných.

Čtěte také:   Brusinky - červený zázrak se jménem

Železo obsahují samozřejmě i další potraviny, ale toto je podle nás nejjednodušší forma, jak alespoň malé množství dostat do těla. Na druhou stranu je jasné, že i správný a vyvážený jídelníček může mít za následek nedostatek určitých vitamínů, nicméně v těchto případech zde hraje roli i genetika každého člověka.

Mohlo by vás zajímat...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Advertisment ad adsense adlogger