Dýňová semínka

Dýňová semínka jsou opravdu hotovým pokladem mezi semínky. Je samozřejmě pravdou, že všechna semínka jsou zdraví velmi prospěšná, ale dýňová semínka obsahují „od všeho trochu“, tudíž se vyplatí mít je doma a využívat je často. Můžete je používat téměř do všeho, do ranních kaší, do polévek, do pomazánek, do moučníků anebo je jíst jen tak místo přesolených chipsů u televize.

Nejčastěji jsou k dostání loupaná semínka, která mají zelenou barvu, mohou být solené i pražené, ale vyberte si ty obyčejné, chcete-li tak v bio kvalitě. Jakkoliv dochutit si je můžete doma. A proč jsou vlastně tak super? Důvodů je opravdu mnoho:

  • Mají velké množství minerálů (fosfor, hořčík, mangan, železo, meď…)
  • Významný zdroj vitaminu E (chrání před volnými radikály)
  • Snižují hladinu LDL cholesterolu, tedy toho „zlého“
  • Obsahují L-tryptofan, ten pomáhá při depresích a podporuje klidný spánek
  • Také jsou vynikajícím zdrojem vitaminu skupiny B
  • 100 gramů semínek má až 30 gramů bílkovin
  • Jsou bohaté na zinek – prevence proti osteoporóze
  • Olej z dýňových semínek zmírňuje obtížné močení při prostatě
  • Redukují zánět při artritidě
  • Podílí se na zabránění vytváření ledvinových kamenů
  • Obsahují esenciální mastné kyseliny omega 3 a 6
  • Zlepšují kvalitu nehtů a vlasů
  • Doporučují se konzumovat při nemoci žaludku a střev

Některé zdroje tvrdí, že čím déle semínka uchováváte, tím více se zvyšují nutriční hodnoty. Jeden výzkum dokonce odhalil, že semínka přechovávána více než pět měsíců mají větší obsah bílkovin. Chuť dýňových semínek asi všichni znáte, je trochu oříšková, skoro jako ostatní semínka. A jak jste na tom Vy? Používáte tyto zázraky v kuchyni, nebo jste je ještě nikdy nezkoušeli?

Čtěte také:   Pečeme zdravěji! (část 1.)

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.