Dýňová sezóna začíná!

Ať se nám to líbí nebo ne, podzim pomalu klepe na dveře, neboť srpen je téměř u konce. S nastávajícím chladnějším obdobím přichází i oblíbená dýňová sezóna. Dýně neboli tykev má své kořeny ve Střední Americe, ale její semínka už byly údajně používány 5000 let před našim letopočtem na Dálném východě, tudíž se jedná o jednu z nejstarších plodin vůbec.

Již pár let na popularitě nabírá dýně hokaido, jejíž zpracování nekončí jen u zavařování a kompotů. Dýně je sama o sobě dietní, takže se směle hodí jak do slané kuchyně, tak i do dezertů muffiny počínaje. Dýně hokaido je samozřejmě bohatá na vitamíny a minerální látky – A, B, C, vápník, hořčík, fosfor, draslík, betakaroten. Má také močopudné účinky a je vhodná pro diabetiky. Dále obsahuje spoustu vlákniny, čili je dobrým pomocníkem při redukční dietě, její účinky nezapomínají ani na žaludeční potíže nebo onemocnění slinivky břišní. Pěstujete-li dýni doma, určitě víte, že potřebuje dostatečnou vláhu a hlavně minimum plevele okolo, aby mohla v pořádku růst. Často je dýně k vidění na kompostě, kde má právě hodně vláhy a vše potřebné získá z kompostu. Dýně vydrží ve sklepě klidně i půl roku a postupem času se obsah vitamínů i minerálů zvyšuje.

Hokaido je výborná jen tak pečená, krémová polévka má jistě také své příznivce. Její chuť je lechce oříšková a mírně nasládlá. Milovníci italské kuchyně zase ocení krémové rizoto s dýní. Na našich stránkách se můžete těšit na sladký recept – dýňové muffiny. Dýně je na tom zkrátka podobně jako cuketa, buď jí lidé fandí anebo odsuzují. V moderním a vyváženém jídelníčku by ale tykev jistě neměla chybět, zvlášť když se jedná o tuzemskou surovinu.

Čtěte také:   Jíte vejce?
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterDigg thisEmail this to someoneSdílejte prosím!

Mohlo by vás zajímat...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Advertisment ad adsense adlogger