Dýňová sezóna začíná!

Ať se nám to líbí nebo ne, podzim pomalu klepe na dveře, neboť srpen je téměř u konce. S nastávajícím chladnějším obdobím přichází i oblíbená dýňová sezóna. Dýně neboli tykev má své kořeny ve Střední Americe, ale její semínka už byly údajně používány 5000 let před našim letopočtem na Dálném východě, tudíž se jedná o jednu z nejstarších plodin vůbec.

Již pár let na popularitě nabírá dýně hokaido, jejíž zpracování nekončí jen u zavařování a kompotů. Dýně je sama o sobě dietní, takže se směle hodí jak do slané kuchyně, tak i do dezertů muffiny počínaje. Dýně hokaido je samozřejmě bohatá na vitamíny a minerální látky – A, B, C, vápník, hořčík, fosfor, draslík, betakaroten. Má také močopudné účinky a je vhodná pro diabetiky. Dále obsahuje spoustu vlákniny, čili je dobrým pomocníkem při redukční dietě, její účinky nezapomínají ani na žaludeční potíže nebo onemocnění slinivky břišní. Pěstujete-li dýni doma, určitě víte, že potřebuje dostatečnou vláhu a hlavně minimum plevele okolo, aby mohla v pořádku růst. Často je dýně k vidění na kompostě, kde má právě hodně vláhy a vše potřebné získá z kompostu. Dýně vydrží ve sklepě klidně i půl roku a postupem času se obsah vitamínů i minerálů zvyšuje.

Hokaido je výborná jen tak pečená, krémová polévka má jistě také své příznivce. Její chuť je lechce oříšková a mírně nasládlá. Milovníci italské kuchyně zase ocení krémové rizoto s dýní. Na našich stránkách se můžete těšit na sladký recept – dýňové muffiny. Dýně je na tom zkrátka podobně jako cuketa, buď jí lidé fandí anebo odsuzují. V moderním a vyváženém jídelníčku by ale tykev jistě neměla chybět, zvlášť když se jedná o tuzemskou surovinu.

Čtěte také:   Co o dýni možná (ne)víte?
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email
Sdílejte prosím!

Mohlo by vás zajímat...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *