I bezlepkové potraviny jsou chutné!

Žije se lidem bez lepku lépe? Kdo ví, lepek patřil od pradávna do denního jídelníčku, avšak trendy moderní doby si žádají o jeho vyřazení. Co jíst místo lepku a je opravdu lepší jej vyřadit? Jiné je to samozřejmě u lidí, kteří trpí intolerancí na lepek, ale o tom až někdy jindy.

Existuje spousta referencí a pocitů o tom, že vynechání lepku je lepší. Mezi zásadní věci jsou hubnutí, lepší nálada anebo celkové zlepšení zdravotního stavu. Avšak existují také protichůdné názory, a to takové, že vynechání lepku může způsobovat nevolnosti nebo mít celkový vliv na špatný chod trávicího ústrojí. Tudíž je lepší si vyzkoušet stravování bez lepku „na vlastní kůži“.

My však stále doporučujeme se lepku úplně nevyhýbat. Vždy je stravu lepší kombinovat tak, jak vám vyhovuje, než podléhat zbytečným trendům. Pokud chcete jídelníček obohatit o bezlepkové potraviny, zde vám nabízíme výčet těch nejčastějších a nejlepších. Vhodná potravina je quinoa, připravuje se jak na slano, tak i sladko, také poslouží jako základ do studených salátů. Batáty neboli sladké brambory jsou výtečné jako pečené, můžete z nich vytvořit i chutný pokrm, nebo je zvolit jako přílohu. Českou klasikou je pohanka, která se rovněž připravuje na sto způsobů, ať už slaných nebo sladkých. Výborná je i jako přísada do bramborové polévky. Jáhly už také používaly naše prababičky a dnes se mohou opět těšit popularitě. Doporučujeme jáhlovou kaši v rostlinném mléku s čerstvým ovocem. Nezapomeňte jáhly před přípravou několikrát slít horkou vodou, aby se přebytečná hořkost vyplavila.

Čtěte také:   Co kupovat aneb jak na to? 2. díl

Na českém trhu existuje spousta skvělých přirozeně bezlepkových potravin, avšak je třeba se s nimi naučit pracovat. Nebojte se zkoušet nové věci, po vychytání všech chyb vám určitě zachutnají.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.