Jaká je kvalita potravin?

Minerály a vitamíny nebyly nikdy více potřeba než teď. Nejen supermarkety, ale i lékárny nás zásobují různými suplementy, které jsou vhodné jako doplňky stravy a slibují, že pokryjí všechny potřebné jednotky pro lidský organismus. Co ale správný jídelníček, který je pro pevné zdraví člověka nezbytný? Ne všechno je tak ideální, jak se může zdát.

Na prvním místě kvalita

Ač se to na první pohled může zdát jako hloupost, spousta potravin už nedisponuje zdaleka takovou kvalitou jako kdysi. Nemusí jít nutně o celé desítky let, ale postačí jedno desetiletí, které jasně ukazuje, že kvalita na českém trhu je jednoznačně nižší než tomu bývalo v předchozích letech. Ať už se jedná o pochutiny sladkého typu, nebo třeba zeleninu s ovocem. Moderní zákazník požaduje stále lepší vzhled či barvy, které se podepisují na finálním produktu, který je sice oku líbivý, ale za to má méně všech prospěšných látek, které lidské tělo potřebuje.

Co teď?

Na vině je špatné pěstování, které je příliš rychlé a obsahuje spoustu chemikálií, aby rostliny byly schopny dosáhnout požadovaného stavu za co nejkratší dobu. Hrozbu také může představovat GMO, na které doposud neexistují studie, které dokáží jednoznačně potvrdit negativní dopad na lidský faktor. Také je jasné, že mnoho lidí nemá podmínky k tomu, aby si rostliny pěstovali doma na zahrádce. Ale určitě máte známé, kteří tuto možnost mají, a tak se nebojte je zdvořile požádat, zdali by vám nějakou domácí zeleninu či ovoce nedarovali.

Čtěte také:   Dýňová semínka

Lidský organismus je velmi přizpůsobivý, takže je dost možné, že i z dnešních potravin dostane to, co opravdu potřebuje. Každopádně dejte přednost místu původu zeleniny či ovoce před samotným vzhledem. Jak se říká, není třeba soudit knihu podle obalu, ale podle toho, co se nachází uvnitř.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.