Je libo salát?

Počasí připomíná stále více léto než jaro, a tak spousta rostlin roste dříve než obvykle. To také nahrává vašemu stravování, protože ovoce a zelenina dozrává rychleji. Tentokrát bude řeč o salátech, ne těch hlávkových, ale o těch klasických, které si lze připravit díky nepřebernému množství zeleniny a ovoce.

Salát bude jen salát                                               

Mějte na paměti, že samotný salát vás moc nezasytí a už vůbec nepokryje dávku minerálů a vitamínů, které vaše tělo potřebuje. A je jedno, zdali se jedná o polníček, rukolu anebo mix salátů pořízený z vašeho oblíbeného supermarketu. Pokaždé, co si budete chtít zelené listy vychutnat, zkuste k ním přihodit ještě alespoň jeden či dva druhy zeleniny. Takto vytvoříte chutnou přílohu, která vás mimo jiné více zasytí a poskytne potřebné živiny.

Pakliže budete chtít vytvořit plnohodnotný salát, je potřeba více zeleniny a vhodný zdroj bílkovin. Do salátu se výborně hodí všechny druhy luštěnin, proto si zvolte takové, které připravujete rádi, a hlavně vám chutnají. Vitamíny jsou rozpustné v tucích, takže je dobré zvolit vhodnou zálivku (nebo jen olivový olej s oblíbeným kořením). Dresinků a majonéz se raději vyvarujte, ze salátu udělají akorát kalorickou bombu, která může sekundovat kachně se zelím. Myslete také na to, že salátu musí být větší množství, aby vás dostatečně zasytil. Pokud samotnému salátu opravdu nevěříte, můžete si dopřát semínkový chléb.

Při přípravě salátu se fantazii meze nekladou, můžete zkusit zakomponovat jak oříšky, tak i semínka, která jsou rovněž výborným zdrojem tuku a omega kyselin. Právě při takových experimentech vznikají nejlepší kombinace, které si zamiluje úplně každý. Není třeba opakovat to, že salát může úplně každý a pro každého je tedy přínosem. Proč těmto nejen zeleninovým kombinacím nedat šanci?

Čtěte také:   Co o dýni možná (ne)víte?

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.