Kustovnice čínská

Mezi další superfoods patří Kustovnice čínská, známá také jako goji [godži], pochází z čeledi lilkovitých. Roste v jižních částech Číny. Je to keř, mnohdy dorůstá až do výšky tří metrů. Rostlina je v květu od června do září, plody dozrávají od srpna do října (záleží na počasí). To by bylo orientačně k tomu, abychom věděli, kde má kustovnice své kořeny. Do Česka se dostala relativně nedávno, kdežto v Číně je využívána již celá staletí, zvlášť v podhůří Himalájí, kde panují tvrdé podmínky pro přežití, proto je místní obyvatelé mají na svém jídelníčku denně a dožívají se tak velmi vysokého věku.

Chuťově se kustovnice podobá brusince, šípku, ale přesto má svou specifickou chuť. Goji je často užívaná synteticky, tedy ve formě tablet, nicméně nejlepší je, když máte kustovnici čerstvou, ovšem v našich zeměpisných šířkách se čerstvá neshání příliš dobře a tak je tedy nejčastější formou k dostání sušená.

Goji je doslova nadupaná vitamíny, které to jsou? Stopové prvky – železo, měď, fosfor, vápník, selen atd. Vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Obsahuje také 18 druhů aminokyselin spolu s esenciálními, které si lidské tělo nedokáže vytvořit samo. Také velké množství betakarotenu.

A co to znamená pro nás a náš organismus?

  • Posiluje obranyschopnost
  • Dlouhověkost, tedy zpomalení stárnutí
  • Snížení rizika rakoviny
  • Podporují funkci jater a ledvin
  • Pomáhají při cukrovce
  • Pomáhají při bolestech kloubů
  • Zlepšuje zrak a dokáže uklidnit podrážděné oči
  • Má afrodiziakální účinky
  • Snižuje krevní tlak
  • Pročišťuje organismus
  • Dokáže ulevit od některých alergií
Čtěte také:   Upečte si letos zdravější cukroví!

Kustovnice čínská je považovaná za nejhodnotnější a nejvýživnější ovoce vůbec, dá se použít také do koláčů, buchet, salátů či müsli. Proč polykat zbytečně chemické prášky, když si stačí dát jednu hrst goji denně a příznivý účinek se dostaví během několika měsíců? Goji se určitě vyplatí mít doma, neboť zdraví je přece to nejdůležitější, co je v životě potřeba.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.