Mají sezonní potraviny smysl?

Stravovat se v létě pravidelně exotickým ovocem a zeleninou není potřeba. Vlastně ani na podzim ne, a pokud uskladníte sklizené potraviny, máte vystaráno i na zimu. Jaké výhody pramení z konzumace sezonních potravin a vynechání těch, které na našem území nenajdete? Na banány, či jiné ovoce si v létě nechte zajít chuť, nejen tělo, ale i vaše peněženka bude spokojenější.

Jíst ovoce a zeleninu v letní sezoně zkrátka není nutné. Ovoce a zelenina dovážená minimálně přes půlku světa nikdy nebude tak kvalitní jako ta, která je sklizená u nás. Je jasné, že každý nemá tu možnost si své suroviny vypěstovat sám, ale vadit vám nesmí ani návštěva farmářských trhů. Na druhou stranu si spoustu bylinek a různých druhů zeleniny můžete vypěstovat i na balkoně v bytě, stačí jen vědět, jak na to. V podstatě to není nic složitého, stačí kvalitní hlína, v některých případech substrát a hlavně pravidelně zalévat. Dalším plusem je, že ovoce a zelenina z našich krajů vám dodá přesně ty vitamíny a minerály, které potřebujete. A co je v letních měsících nejčastěji pěstováno? Z ovoce jsou to maliny, ostružiny, černé maliny, rybíz, raná jablka, broskve, meruňky, višně a jiné. Ze zeleniny jsou to například rajčata, papriky, cukety, dýně, řepa, okurky, lilky a tak dále. Na výběr je toho opravdu spousta, proto si své favority najde opravdu každý.

Je jasné, že supermarkety mají neomezenou nabídku ovoce a zeleniny po celý rok, ale nic nenahradí domácí suroviny. Proto je alespoň v létě konzumace většího množství ovoce a zeleniny lepší. Nesmíte také zapomínat naslouchat svému tělu, které si vždy řekne, co potřebuje.

Čtěte také:   Zdravé svačiny - jak na ně?
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email
Sdílejte prosím!

Mohlo by vás zajímat...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *