Maso a stravování v létě

Horké letní dny jsou téměř za námi, avšak zahrada a příroda nám toho nabízí zdaleka nejvíce z celého roku. Patříte mezi nadšené zahradníky, kteří pěstují ovoce i zeleninu, nebo raději dáváte přednost supermarketům? Velké obchodní řetězce v tomto období vynechte a vezměte za vděk raději farmářským trhům.

Letní večery také vybízejí ke grilování všemožných druhů masa, ale je to opravdu to, co vaše tělo v nesnesitelných teplotách potřebuje? Je naprosto jasné, že jednou za čas si takovou věc můžete dopřát, ale průměrný Čech spořádá grilovaného masa víc než jen doporučenou denní dávku. Grilování má také své stinné stránky. Kouř může být ve větším množství rovněž nebezpečný, a to není třeba zdůrazňovat, že pokrmy, které jsou až příliš připálené, by se konzumovat neměly. Na druhou stranu grilování nabízí i spoustu jiných možností, buď sýry (stálicí je u nás samozřejmě hermelín), zeleninu (sezónní cuketa, lilek, brambory, cibule, papriky, na gril je možné dát opravdu skoro každý druh zeleniny) anebo vlastně i ovoce. Zkoušeli jste grilovaný ananas s karamelizovaným cukrem? Je to naprosto famózní dezert, který sice není příliš sezónní záležitostí, ale o to výjimečnější může být. Jinými slovy, v létě si naprosto vystačíte s tím, co nám naše území nabízí. I na grilování.

Zkuste v létě svůj jídelníček trochu odlehčit, uvidíte, že se vám vaše zažívání odvděčí. Letní stravování můžete brát i jako takový menší detox. Různé šťávy a smoothies či saláty jsou v létě ideální. Žádná těžká jídla a smetanové omáčky, letní jídelníček vypadá zkrátka jinak. Více zeleniny a více ovoce je onen minimální základ. Zkuste kombinovat luštěniny s masem, střídat je, abyste opravdu trávení takzvaně trochu „nakopli“.

Čtěte také:   Grilování se vším všudy

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.