Medvědí česnek

Sezona medvědího česneku je plném proudu, takže si pojďme tuto zelenou rostlinku trošku více přiblížit! U medvědího česneku se konzumují především listy. Česnek obsahuje plno vitamínů (A, B1, C), minerálních látek a je to samozřejmě přírodní antibiotikum, dá se říct, že má velmi podobné účinky jako česnek klasický, tudíž je skvělou alternativou za česnek kuchyňský, ale klidně můžete použít oba dva. Jeho chuť je jemnější než u kuchyňského česneku, ale pokrmům dodá ten správný šmrnc.

Dorůstá do výšky až 45 cm, samozřejmě v zemi je zakořeněn cibulkou. Při květenství už trochu zhořkne, takže jeho chuť už není natolik dobrá, doporučuje se tedy jíst ještě před tím, než začne kvést. A kde tento „divoký“ česnek najdete? Roste v trsech na loukách, v okolí potoků a má typickou česnekovou vůni. Pozor, abyste jej nezaměnili s konvalinkou. Pokud chcete česnek skladovat po utržení, dejte ho do sklenice s vodou, ale i tak vadne poměrně rychle.

Pesto z medvědího česneku

Potřebujete

  • 1 svazek medvědího česneku
  • Hrst ořechů (kešu, piniové…)
  • 3-4 lžíce olivového oleje
  • Případně trochu parmezánu nebo sýra pecorino

Medvědí česnek omyjte, rozmixujte společně s oříšky a přidejte olej. Nakonec, pokud chcete, přidejte sýr. Pesto skladujte v dobře uzavřených nádobách.

Pomazánka z cizrny s medvědím česnekem

Potřebujete

  • Plechovku cizrny (pro snadnější přípravu, samozřejmě můžete cizrnu namočit a uvařit)
  • Svazek medvědího česneku
  • Šťávu z citronu
  • Pár lžic olivového oleje
  • Chilli
  • Sůl dle chuti
Čtěte také:   Amalaki

Cizrnu rozmixujeme, přilijeme vodu podle konzistence. Medvědí česnek můžeme buď rozmixovat, nebo nakrájet, záleží na Vás. Přidáme olej a dochutíme chilli, solí nebo jakoukoliv oblíbenou dochucovací přísadou.

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email
Sdílejte prosím!

Mohlo by vás zajímat...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *