Mléčné výrobky – ano nebo ne?

Mléčné výrobky jsou stále více a více aktuálním tématem, protože mnoho lidí se uchyluje k rostlinné stravě, která mléčné výrobky nezahrnuje. Jak je to s mléčnými výrobky doopravdy? Jsou opravdu tak špatné a zdraví neprospěšné, že je člověk musí úplně vyřadit?

Kdysi není teď

Ve stravě našich prababiček a stravě 21. století jsou poměrně markantní rozdíly, proto je třeba na tuto problematiku nahlížet trochu jinak. Dříve čerstvé mléko disponovalo zcela jinou kvalitou, tudíž je nesrovnatelné s tím, co dnes naleznete v regálech supermarketů. Také mléko nepili několikrát denně, ale snažili se jej dále zužitkovat (například ve formě kyšky). Stejně tak sýry, které byly jiné než teď, hlavně díky technologiím a postupům. Zde hraje roli také čas, neboť v konzumní době čas znamenají peníze, kdežto dříve tento faktor nebyl až tak podstatný. Téměř veškeré mléčné výrobky jsou dnes produktem velkovýroby, která i přes normy nejen Evropské unie svou kvalitu postupně snižuje.

To nahrává také další otázce a to takové, zdali jsou výrobky ekologického zemědělství opravdu ekologické. Většina lidí si tyto výrobky kupuje s cílem, že jsou zdravější, nicméně toto není primárním účelem ekologických výrobků. Ekologické zemědělství aditiva používat může, avšak jen ty, které jsou stanoveny normami výše zmíněné Evropské unie nebo republiky samotné. Proto výrobky ekologického zemědělství nemusí být tak zdravé, jak se na první pohled mohou jevit.

Čtěte také:   Jaká je kvalita potravin?

Zahleňují?

Je vědecky potvrzeno, že mléčné výrobky opravdu zahleňují. Takže pokud jste nachlazení, na čas mléčné výrobky vyřaďte, tělo je v tak velké míře, jako je spotřebovává průměrný běžný konzument, stejně nepotřebuje. Doporučujeme tedy vyzkoušet různé rostlinné alternativy, které mléčné výrobky skvěle nahradí. Mimoto jsou také méně kalorické, což ocení hlavně ta část populace, která bojuje s obezitou.

U mléčných výrobků je tedy zřejmé, že je nejlepší všeho s mírou. Raději kvalita než kvantita a u mléčných produktů to platí dvojnásob.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.