Není máslo jako máslo

Určitě víte, že není máslo jako máslo, zvlášť jedná-li se o margaríny a různá másla na našem trhu. Tradiční máslo se vyrábí již po staletí, kdežto margaríny se začaly vyrábět ve válce, aby posloužily jako náhrada hladovým lidem. V minulých letech se margaríny těšily velké oblibě, neboť nejsou tak tučné a navíc mají vitamíny, které v klasickém másle nenajdete.

Otázka tedy zní, co je pro koho lepší? Nejdříve si ale zopakujme základní rozdíly. Margarín je výrobek z rostlinných tuků, kdy je hlavní přísadou diacetyl, který společně s beta karotenem patří mezi nejrozšířenější a základní složky margarínu. Zdánlivou výhodou margarínu je, že mají nižší obsah nasycených mastných kyselin. Nevýhodou je samozřejmě to, že se do margarínu přidávají pomocné látky (emulgátory, antioxidanty, barviva, stabilizátory…). Máslo je mléčný výrobek, který vzniká stloukáním smetany a obsahuje minimálně 80% mléčného tuku, zbytek je mléčná sušina a voda. Z toho plyne, že tento výrobek je velmi tučný, dále obsahuje vitamíny, jež jsou rozpustné v tucích (A, D, E, K).

Máslo nebo margarín?

Není třeba zdůrazňovat, že lidé s obezitou by neměli jíst tučné věci, tudíž ani máslo. Samozřejmě v malé míře je povoleno, nicméně pro tyto případy je lepší máslo kombinovat právě s margaríny, i když nejsou tak zdravé. Zdravý jedinec si může dovolit používat máslo, avšak opět v přiměřené míře, pro přípravu teplých pokrmů dosáhnete nejlepších chuťových výsledků kombinací olivového oleje a másla. Ale na smažení máslo nepoužívejte. Také se nemusíte bát, že by máslo v lednici nevydrželo, trvanlivá másla nežluknou a mají větší datum spotřeby než másla čerstvá.

Čtěte také:   Máta peprná

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.