Není tuk jako tuk

Co víte o tucích? Myslíte si, že jsou pro vás nevhodné, pokud chcete zhubnout? Není to vůbec pravda, je třeba si vybírat takové, které jsou pro nás dobré a také v rámci možností dodržovat určité denní kritérium. Tuk patří mezi základní složku živin, jež člověk nutně potřebuje spolu se sacharidy a bílkovinami.

Tuky (lipidy) jsou velmi důležité, určitě víte, že když si děláte zeleninové saláty, musíte do nich přidat kvalitní rostlinné oleje, aby se všechny vitamíny perfektně vstřebaly. Primárně se v tucích rozpouštějí všechny vitamíny skupiny A, D, E. Dále slouží jako zásobárna tepla, inu, máte-li více tuku, určitě netrpíte celou zimu tím, že nevíte co na sebe, jen abyste se více zahřáli. Jsou rovněž nepostradatelné při tvorbě látek jako například testosteron. Budete se divit, ale ty zdravé tuky (omega 3 a 6) dokáží při hubnutí pomoct.

Tuky se dělí do několika skupin, přičemž ve stravě se setkáváme s názvem triglyceridy, což znamená, že se skládá z jedné molekuly glycerolu a tři mastné kyseliny. Dále se tuky dělí podle mastných kyselin a to následovně:

  1. Podle délky uhlíkového řetězce (mléčné tuky, kokosový a palmový olej)
  2. Podle typu vazby mezi atomy uhlíku – nasycené mastné kyseliny (živočišné tuky, rostlinné tuky), nenasycené mastné kyselina (olivový a řepkový olej, rybí tuk)
  3. Podle typu geometrické izometrie (např. výrobky z margarínů)
Čtěte také:   Dieta podle krevních skupin

Velká konzumace špatných tuků má mimo estetické hledisko také na svědomí zhoršenou funkčnost těla, klouby se více namáhají a rychleji opotřebovávají. Také může dojít k propuknutí civilizačních chorob jako je například cukrovka nebo rakovina. Logicky je zvýšen i LDL cholesterol (zlý). Tyto negativní důsledky můžete zmenšit sportováním a správnou životosprávou.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.