Nové označování potravin

Zaznamenali jste změnu, že se všude v jídelníčcích musí označovat alergeny? Tato norma vešla v platnost 13. prosince, další část začne platit 1. ledna a obrovská změna ve značení je stanovena na 13. prosinec 2016. Zdá se tedy, že výběr potravin bude o něco jednodušší.

Tato legislativa, která vstoupí v platnost 13. prosince 2016, se bude vztahovat na téměř všechny výrobky, vyjímku budou tvořit pouze sůl, cukr, čaj, ocet, droždí, balené vody, nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2 % a koření. Na všech balených potravinách bude muset být sedm údajů o výživové hodnotě v tomto pořadí a v uvedených jednotkách: buď ve 100 ml nebo 100 g, tento seznam se nedá nijak rozšiřovat:

  • Energetická hodnota (kJ/kcal)
  • Tuky (g) – z toho nasycené mastné kyseliny (g)
  • Sacharidy (g) – z toho cukry (g)
  • Bílkoviny (g)
  • Sůl (g)

Případně mohou být doplněny o minerální látky či vitamíny. Nebo je výrobce může vyjádřit v přepočtu na jednu porci, jako je tomu už dnes, tudíž ti výrobci, kteří toto označování používají dobrovolně, se už musejí řídit novými pravidly teď. Výhodné také bude, že když výrobce uvede na produktu „s vysokým obsahem vlákniny“, je povinen napsat kolik vlákniny výrobek vlastně obsahuje.

Toto značení na výrobcích se určitě může zdát jako výhodnější, ale pokud se díváte v obchodech na různé obaly, mnoho z nich již toto označení, většinou z druhé strany, má. Určitě je to výhodné pro produkty z neověřených zdrojů, kde se nedočteme ani českého složení a třeba i pro ty, kteří tomu doposud nevěnovali patřičnou pozornost.

Čtěte také:   Kustovnice čínská
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterDigg thisEmail this to someoneSdílejte prosím!

Mohlo by vás zajímat...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Advertisment ad adsense adlogger