Ochlazující potraviny

I v parném létě je třeba svůj jídelníček trochu přizpůsobit. Je jasné, že se každý den nebudete ládovat svíčkovou s pěti, smaženými řízky a podobně. Podle tradiční čínské medicíny lze na stravování nahlížet tak, aby vás při vysokých teplotách dokázalo ochladit a naopak při těch nižších zase zahřát. Co jíst a čemu se raději vyhnout?

Jistě víte, že v zimě si můžete dopřát i tučnější a sytější jídla, kdežto v parných dnech spíše ta lehčí, která vás nebudou omezovat při běžných činnostech. Konzumace zahřívacích potravin má ovšem jednu nevýhodu. Lidé s vysokým tlakem, či děti s hyperaktivitou a celkově osoby, které jsou citlivější, co se jídla týče, mohou reagovat jinak než obvykle. Tradiční čínská medicína rovněž doporučuje tepelně neupravené potraviny, tudíž můžete využít recepty z raw kuchyně. Které potraviny jsou tedy díky svým energiím doporučeny?

  • Syrová zelenina (lilek, cuketa, špenát, ředkvičky, rajčata okurky…)
  • Mléko a mléčné výrobky (tento fakt je všeobecně znám, ale také není dobré tyto výrobky konzumovat ve větší míře)
  • Tropické ovoce (banány, kiwi, pomeranče, melouny…)
  • Brambory
  • Minerální vody
  • Ovocné a zeleninové šťávy

Tradiční čínská medicína také označuje potraviny neutrální, které lze konzumovat kdykoliv během roku. Do této skupiny patří především živočišné produkty.

  • Maso (hovězí, telecí, divočina)
  • Mořské plody
  • Med

Mějte na paměti, že tradiční čínská medicína má velmi bohatou historii a je podložena důkazy, které jsou nezpochybnitelné, přesto se najdou tací, jež této metodě nevěří. Nicméně nám dáte za pravdu, že v létě vás lákají spíše saláty, džusy i navzdory tomu, že zbytek roku se stravujete velmi odlišně. Někdy totiž stačí jen naslouchat svému tělu.

Čtěte také:   Nejúčinnější bylinky

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.