Proč jsme závislí na soli?

Proč škodí nadměrné solení? Proč Češi konzumují mnohonásobně vyšší dávku soli, než je dáno? A dá se dnes věřit pořekadlu sůl nad zlato? Životospráva na našem území není nikterak veselá – na snídani pečivo s uzeninou, na oběd maso a k večeři většinou to, co zbylo z oběda anebo jiná verze masných výrobků. Sůl je ale strašák všech strašáků.

Přemýšleli jste vůbec někdy nad tím, jak chutnají jednotlivé suroviny bez soli? Spousta z vás solí až zbytečně moc, a přebíjí tak přirozenou chuť potravin. Klasickým příkladem jsou například brambory či rýže. Solit už při samotné přípravě je zbytečné, zkuste to až po uvaření, nebo postupně množství soli zmenšujte a uvidíte, jak se vám budou měnit chuťové preference. Postupem času si uvědomíte, že i základní potraviny mají svou specifickou chuť, kterou jste dříve nevnímali.

Kde je soli nejvíce?

  • Zdánlivě neškodné kupované pečivo je plné soli, nahraďte jej domácím
  • Samozřejmě slané krekry, chipsy a oříšky mají opět velké množství soli
  • Konzervované potraviny (ryby, kukuřice, hrášek)
  • Některé druhy sýrů
  • Polotovary (například čínské polévky, pizza, jídla k rychlé přípravě)
  • Podstatnou roli zde mohou hrát i různé pochutiny naložené ve slaném nálevu (olivy, sušená rajčata, zavináče apod.)

Je třeba podotknout, že tento problém se týká skoro každého, aniž by si to uvědomoval. Proto raději solte střídmě a potravinám s vysokým obsahem soli se vyhýbejte (poznáte to tak, že sůl bude ve složení uvedená na prvních místech). Škodí zdraví a v těch nejhorších případech dochází k nenávratnému poškození ledvin. Vyhledávejte raději bylinky a postupně si zvykejte na chuť, kterou vám sůl neovlivní.

Čtěte také:   Co (ne)víme o kofeinu?
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterDigg thisEmail this to someoneSdílejte prosím!

Mohlo by vás zajímat...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Advertisment ad adsense adlogger