Proč jsme závislí na soli?

Proč škodí nadměrné solení? Proč Češi konzumují mnohonásobně vyšší dávku soli, než je dáno? A dá se dnes věřit pořekadlu sůl nad zlato? Životospráva na našem území není nikterak veselá – na snídani pečivo s uzeninou, na oběd maso a k večeři většinou to, co zbylo z oběda anebo jiná verze masných výrobků. Sůl je ale strašák všech strašáků.

Přemýšleli jste vůbec někdy nad tím, jak chutnají jednotlivé suroviny bez soli? Spousta z vás solí až zbytečně moc, a přebíjí tak přirozenou chuť potravin. Klasickým příkladem jsou například brambory či rýže. Solit už při samotné přípravě je zbytečné, zkuste to až po uvaření, nebo postupně množství soli zmenšujte a uvidíte, jak se vám budou měnit chuťové preference. Postupem času si uvědomíte, že i základní potraviny mají svou specifickou chuť, kterou jste dříve nevnímali.

Kde je soli nejvíce?

  • Zdánlivě neškodné kupované pečivo je plné soli, nahraďte jej domácím
  • Samozřejmě slané krekry, chipsy a oříšky mají opět velké množství soli
  • Konzervované potraviny (ryby, kukuřice, hrášek)
  • Některé druhy sýrů
  • Polotovary (například čínské polévky, pizza, jídla k rychlé přípravě)
  • Podstatnou roli zde mohou hrát i různé pochutiny naložené ve slaném nálevu (olivy, sušená rajčata, zavináče apod.)

Je třeba podotknout, že tento problém se týká skoro každého, aniž by si to uvědomoval. Proto raději solte střídmě a potravinám s vysokým obsahem soli se vyhýbejte (poznáte to tak, že sůl bude ve složení uvedená na prvních místech). Škodí zdraví a v těch nejhorších případech dochází k nenávratnému poškození ledvin. Vyhledávejte raději bylinky a postupně si zvykejte na chuť, kterou vám sůl neovlivní.

Čtěte také:   Předčí kvalita kvantitu?
Share on Facebook
Facebook
4Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email
Sdílejte prosím!

Mohlo by vás zajímat...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *