Ředkvičková sezona je v plném proudu!

Ředkvičková sezona je v plném proudu, a tak je třeba se na tuto kořenovou zeleninu podívat blíž. Bulva může být jakéhokoliv tvaru, zvlášť když ředkvičky pěstujete doma na zahrádce. Stejně tak barva, která se pohybuje od bílé až po tmavě fialovou. Pro ředkvičky je typická jejich pálivost, která je dána hlavně tím, že rostlina začíná kvést, proto se s tím u běžných ředkviček ze supermarketu nesetkáte.

Ředkvičky pochází z Asie. Spolu s cibulí a česnekem byly hojně využívány také v Egyptě. Ředkvičkám se nejlépe daří na slunném místě. Málo kdo ví, že jedlé jsou také její listy. Je bohatá na vápník, fosfor, železo, draslík, vitamin C, kyselinu listovou, v těle člověka působí antibakteriálně a ničí plísně ve střevech. Také snižuje cholesterol a pomáhá při zácpě a plynatosti. Doporučují se při redukci hmotnosti.

Jarní salát s ředkvičkami

Na medovo hořčičnou zálivku potřebujete:

  • 125 ml olivového oleje
  • 2 lžíce hořčice (vyberte si podle chuti)
  • 1 a půl lžíce medu

Salát:

  • Větší svazek ředkviček
  • 2 vejce (možno vynechat)
  • 1 balení polníčku
  • 1 balení rukoly

Na zálivku všechny ingredience promíchejte a dejte na chvíli chladit. Vejce uvařte natvrdo. Očištěné ředkvičky nakrájejte na plátky a dejte do mísy spolu s rukolou a polníčkem, na závěr zakápněte zálivkou.

Pomázanka s ředkvičkami

  • 2 svazky ředkviček
  • 2 balení lučiny
  • Libovolné koření dle chuti

Postup je velmi jednoduchý. Ředkvičky očistěte, nakrájejte na malé kousky, smíchejte s lučinou, dochuťte si dle vlastní fantazie a můžete podávat. Máte-li domácí ředkvičky, nebojte si přidat do pomazánky i lístky, chuťově ji ozvláštní a bude také hezká na pohled.

Čtěte také:   Skladování potravin
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterDigg thisEmail this to someoneSdílejte prosím!

Mohlo by vás zajímat...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Advertisment ad adsense adlogger