Stále častěji se objevuje místo kravského mléka mléko rostlinné. Spousta lidí také tvrdí, že kravské nebo třeba kozí mléko je pro nás nevhodné, ať je to jakkoliv chce, každý z nás si najde to, co nám je nejblíž a to, co nám vyhovuje.
Je pravdou, že se mezi námi objevují i tací, kteří mléko a mléčné výrobky nemohou kvůli intoleranci na laktózu (mléčný cukr), možná proto v obchodech najdeme různé druhy rostlinných mlék, které ve své podstatě mléky vůbec nejsou. Nesou označení např. ovesný nápoj, záleží na tom, z čeho jsou tyto „mléka“ vyrobeny. Ale s mlékem živočišným nemají nic společného, nejsou totiž produktem mléčných žláz savců.
Rostlinná mléka mají oproti běžnému mléku spoustu výhod, neobsahují cholesterol, mají menší množství nasycených tuků a jsou skvělým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Například nejlepším zdrojem vápníku je makové a mandlové mléko. Slyšeli jste třeba o konopném mléku? Nevyrábí se z konopí, ale z konopných semínek. Proto jsou v tomto nápoji obsaženy omega 3 a 6 mastné kyseliny, vitamíny A, B a mnoho dalších. Zkrátka všechno, co obsahuje oříšek nebo semínko, ze kterého je nápoj vyroben, to bude obsahovat i tekutina.
Nejlepší bude, když si mléko doma vyrobíte sami, protože se tak vyhnete různým umělým dochucovadlům. Recept na mandlové mléko je velmi jednoduchý.
Potřebujete:
100 gramů mandlí
1 litr vody
Mandle si namočíte na 12 hodin do vody, poté slijete, přidáte litr vody a mixujete, dokud vám nevznikne bílý nápoj. Zbylou drť můžete použít buď do pečení, nebo do kaší.
Další známé druhy rostlinných mlék jsou:
- Kokosové
- Rýžové
- Ovesné
- Sójové
- Sezamové