Sůl nad zlato?

Nadměrné množství soli škodí tělu. Rozeznáváme sůl anorganickou, pro tělo škodlivou, nebo organickou, pro tělo vysoce žádoucí. Ta se nachází zejména v zelenině. Anorganická sůl nemůže být začleněna do látkové výměny, proto při konzumaci většího množství soli není tělem úplně vyloučena.

Sůl ze svého jídelníčku nemusíte vyškrtávat, jen omezte její množství. Sůl obsahuje sodík a chlor. Sodík zabraňuje ztrátám vody z těla a udržuje nervosvalovou dráždivost. Chlor se vyskytuje v žaludečních šťávách a udržuje rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím v těle. Do soli se často přidává i jód, kterého je v naší stravě nedostatek. To má za následek zhoršenou funkci štítné žlázy.

Neblahé účinky soli

Stolní sůl přispívá k tvorbě kamenů v těle a tvoří usazeniny v tepnách, žílách a vlásečnicích. Zadržuje vodu v těle a vy se můžete cítit nasáklí jako houba. Způsobuje vysoký krevní tlak a nadváhu. Větším přísunem soli trpí ledviny, které nejsou schopny tak velké množství soli vylučovat. Nadměrné solení vede k vylučování vápníku z kostí a tím ke vzniku osteoporózy. Navíc sůl zvyšuje chuť k jídlu, proto byste se jí měli vyhnout, pokud se pokoušíte zhubnout.

Jaká je doporučená dávka soli?

Na většině obalů potravin je uveden obsah živin, včetně soli. Výrobci zpravidla uvádějí množství sodíku v gramech. Jak z toho zjistíte obsah soli? Údaj o sodíku vynásobte 2,5 krát a vyjde vám, kolik gramů soli výrobek obsahuje. Doporučená denní dávka soli pro dospělé činí tři až pět gramů denně. Ale skutečnost je jiná, průměrná spotřeba soli v České republice se pohybuje kolem 12 gramů.

Čtěte také:   Amarant neboli laskavec

Jak snížit příjem soli?

Již při samotné kuchyňské přípravě se snažte snížit spotřebu soli. Hotová jídla již nedosolujte. Vyhýbejte se potravinám, které jsou na sůl bohaté, jedná se zejména o uzeniny, sýry, krekry, solené oříšky, pečivo, některé minerální vody nebo instantní pokrmy či bujony. Sůl v jídle nahraďte petrželkou, pažitkou, pórkem, libečkem, cibulí, česnekem, paprikou, rajčetem nebo kořenovou zeleninou.

Přílišné solení se dá považovat za zlozvyk. Mějte na paměti, že zvýšené množství soli v pokrmu chuť jídlu nedodává, naopak tlumí skutečnou chuť potravin. Zkuste sůl na týden nebo dva vynechat a uvidíte, jak najednou poznáte novou, skutečnou chuť potravin.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterDigg thisEmail this to someoneSdílejte prosím!

Mohlo by vás zajímat...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Advertisment ad adsense adlogger