V jakých potravinách hledat vápník?

V reakci na předešlý článek jsme se rozhodli napsat o tom, jak lze jinak získat vápník než z mléka. Protože víte, že mléko není až tak super potravinou, je třeba dodávat vápník z jiných zdrojů. Už od dob našich praprababiček kolují tradice, že vápník naleznete v mléku, ale věděli jste, že je i v mnoha jiných potravinách, kde by ho někteří ani nečekali?

Hlavní roli u vápníku hraje jeho vstřebatelnost, a ne v jakém množství, nýbrž v jaké podobě jej dostaneme. Rada je tedy následující – dávejte si pozor, v jakých potravinách je onen vstřebatelný vápník, protože můžete jíst potraviny bohaté na vápník, ale tělo z něj získá jen velmi málo. A jaké jsou nejlepší potraviny s „dobrým“ vápníkem?

  • Tofu obohacené vápenatými solemi
  • Čínské zelí
  • Mák
  • Listy řepy vodnice (bílá řepa)
  • Rostlinná mléka a šťávy

Do další skupiny potravin, kde je vápník rovněž dobře vstřebatelný, patří tyto:

  • Fazole
  • Brokolice
  • Mandle
  • Semínka
  • Fíky
  • Melasa
  • Květák

Jak vidíte, výčet není zrovna nejmenší, navíc konzumace těchto druhů potravin má i další zdravotní benefity v podobě železa či jiných stopových prvků. Také je dobré jíst tyto potraviny s vitamínem C, který zvyšuje jeho vstřebatelnost. Můžete zvolit i „sýrovou“ cestu v podobě eidamu, goudy či tavených sýrů, nicméně tělo se vám neodvděčí tak jako u potravin výše zmíněných, neboť sýry jsou plné soli, aditiv a případně barviv. Nerostlinným zdrojem jsou také ryby obsahující vitamin D (tuňák, sardinky, losos). Zkrátka a dobře, vyváženou stravou bohatou na zdravé tuky a vitaminy byste se neměli obávat, že budete mít něčeho nedostatek.

Čtěte také:   Květáková směs s houbami

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.