Vánoční tabule trochu jinak

I Vánoce jdou pojmout trochu jinak, moderněji. Mnozí z nás vsázejí na osvědčené tradice a recepty, ale někteří i staré věci zkoušejí inovovat. Někdo chce mít vánoční večeři zdravější, někdo laděnou právě do kuchyně 21. století. Co je taky důležité, bude to možná znít trochu jako klišé, aby všem u štědrovečerní tabule chutnalo a byli spokojeni.

Houby, kam se podíváš

Jako předkrm můžete zvolit houbového Kubu, což je pokrm z krup a hub. Kdysi dávno u nás byl i hlavním jídlem na Štědrý den. Na přípravu houbového Kuby dále potřebujete cibuli, česnek, majoránku, sůl a pepř, zkrátka nic, co byste doma nenašli.

Znáte štědračku? Tedy štědrovečerní polévku? Tato valašská polévka si drží tradici dodnes, takže ten, kdo nemusí rybí variantu, může se přiklonit k této. A co všechno do ní patří? Každý recept se něčím liší, tudíž se fantazii meze nekladou, můžete dát houby, pohanku, fazole, brambory, mrkev…Zkrátka všechno, co doma najdete. Polévka ve sváteční dny může tedy symbolizovat hojnost.

Bramborový salát, kapr, řízek?

Vy, co holdujete salátům, zkuste zkombinovat majonézu či tatarku s bílým jogurtem, dostanete zdravější jídlo a nebudete se po něm cítit těžko. Smažíte-li, místo klasického trojobalu sáhněte po hrašce, kterou najdete ve všech zdravých výživách, stačí ji pak jen rozmíchat s vodou a vznikne těstíčko, ve kterém už obalíte příslušnou surovinu. Pakliže chcete opravdu něco netradičního, husa či kachna na všechny způsoby je volbou číslo jedna. A co třeba kapr z hlívy nebo celeru? I tyto varianty jsou u nás populární.

Sladká tečka na konec

Cukroví má každý dost, letos vsaďte na želé, čokoládové pěny, nebo třeba vánoční pudink z Anglie. Je totiž stále jen na nás a našich blízkých, jak krásné svátky budou.

Share on Facebook2Share on Google+0Tweet about this on TwitterDigg thisEmail this to someoneSdílejte prosím!

Mohlo by vás zajímat...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Advertisment ad adsense adlogger