Vysoký cholesterol

Cholesterol je věc, o které toho běžný člověk moc neví. Je srozuměn s tím, že jej má buď vysoký anebo nízký. Pokud se ale o problematiku cholesterolu začnete více zajímat, zjistíte, že ovlivňujících faktorů je mnohem více, tudíž není možné dělat ukvapené závěry. Vysoký cholesterol můžete totiž ovlivnit nejen stravou.

Vysoký cholesterol je spojen s kardiovaskulárními chorobami, které i zabíjí. Přestože spousta lidí sportuje, Česko je stále na prvních příčkách s tímto onemocněním. Co dělat, abyste se vysokému cholesterolu vyhnuli? Rada se zdá být opravdu jednoduchá, stačí cvičit, sportovat a snažit se dodržovat zdravou životosprávu. Nicméně známé přísloví praví: „Proti věku není léku.“ Totéž platí i o cholesterolu, neboť jeho vyšší hladina roste s věkem. Vysokému cholesterolu nepomáhá také kouření či nadměrná konzumace smažených jídel.

Vysoký cholesterol také souvisí s vysokým příjmem soli. Sůl můžete omezit tak, že nebudete konzumovat jen koupené pečivo, ale nahradíte je zkrátka něčím jiným, nebo si pečivo připravíte doma. Sůl je de facto všude, proto je lepší číst si složení a do jídel v restauracích už zpravidla nepřidávat sůl navíc. Také se doporučují zdravé tuky, čili avokádo, oříšky a semínka by měly být v denním jídelníčku samozřejmostí. Máslo kombinujte s rostlinnými oleji, nejen že dosáhnete lepší chuti, uděláte lépe i pro své zdraví.

U vysokého cholesterolu hraje roli také dědičnost, máte-li v rodině vysoký cholesterol, je pravděpodobné, že jej budete mít taky. Samozřejmě to není pravidlo, ale právě v pozdějším věku se může projevit. Vejce cholesterol sice zvyšují, ale pokud je nejíte denně, nebo ve velkém množství, strachovat byste se neměli.

Čtěte také:   Jaké zvyky vám škodí?

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.