Znáte kombuchu?

Zázrak, který pomáhá při léčbě zánětů, ale je taky ideálním pomocníkem do sychravých dnů na podporu imunity. Jedná se o nápoj a domácí pálenka to není, ani ta sousedova ne. Řeč bude o nápoji jménem kombucha, který má své kořeny v Asii, kde je také stále velmi populární. Co vlastně kombucha je a jak funguje?

Kombucha je název pro vzniklý fermentovaný nápoj, kde je v přípravě hlavní složkou čaj (nejlépe černý či zelený). Samotná kombucha je však houba, tedy přesněji řečeno shluk kvasinek a bakterií, které při fermentaci vytvářejí a připomínají právě houbu. Při fermentaci také mění barvu a to ze světlé na tmavější. Postup není nikterak složitý. Stačí si připravit velkou nádobu, cukr a čaj. Po připravení čaje v tekutině rozmícháme cukr a do vychladlého oslazeného čaje přelijeme zákvas a kulturu. Nádoba musí být samozřejmě přikrytá plátnem a nejlépe upevněná gumičkou. Stejně jako při jiných fermentacích, tak i na tento fermentační proces nesmí dopadat žádné světlo.

Tento proces je zhruba za týden hotový a od této chvíle můžete nápoj pít, ovšem pokud se fermentování rozhodnete prodloužit, počítejte s tím, že nápoj bude mít jinou chuť i barvu. A na co je kombucha dobrá? Posiluje imunitu, pomáhá vstřebat železo a podporuje zejména tvorbu červených krvinek. Vhodná je také při nemocech kloubů a zároveň slouží jako detox, což je přínosné i při hubnutí.

Čtěte také:   Proč jsme závislí na soli?

Mimo jiné jste také možná slyšeli o tom, že z kombuchy se připravují různé koktejly a nápoje, které jsou velmi zdravé. S kombuchou se totiž míchá další množství bylinek a šťáv, které vytvoří zajímavou konečnou chuť. Nicméně je potřeba zdůraznit, že ne všem kombucha chutná, neboť její chuť je velmi specifická a těžko se popisuje.

Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email
Sdílejte prosím!

Mohlo by vás zajímat...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *