Znáte kombuchu?

Zázrak, který pomáhá při léčbě zánětů, ale je taky ideálním pomocníkem do sychravých dnů na podporu imunity. Jedná se o nápoj a domácí pálenka to není, ani ta sousedova ne. Řeč bude o nápoji jménem kombucha, který má své kořeny v Asii, kde je také stále velmi populární. Co vlastně kombucha je a jak funguje?

Kombucha je název pro vzniklý fermentovaný nápoj, kde je v přípravě hlavní složkou čaj (nejlépe černý či zelený). Samotná kombucha je však houba, tedy přesněji řečeno shluk kvasinek a bakterií, které při fermentaci vytvářejí a připomínají právě houbu. Při fermentaci také mění barvu a to ze světlé na tmavější. Postup není nikterak složitý. Stačí si připravit velkou nádobu, cukr a čaj. Po připravení čaje v tekutině rozmícháme cukr a do vychladlého oslazeného čaje přelijeme zákvas a kulturu. Nádoba musí být samozřejmě přikrytá plátnem a nejlépe upevněná gumičkou. Stejně jako při jiných fermentacích, tak i na tento fermentační proces nesmí dopadat žádné světlo.

Tento proces je zhruba za týden hotový a od této chvíle můžete nápoj pít, ovšem pokud se fermentování rozhodnete prodloužit, počítejte s tím, že nápoj bude mít jinou chuť i barvu. A na co je kombucha dobrá? Posiluje imunitu, pomáhá vstřebat železo a podporuje zejména tvorbu červených krvinek. Vhodná je také při nemocech kloubů a zároveň slouží jako detox, což je přínosné i při hubnutí.

Čtěte také:   Ořechy

Mimo jiné jste také možná slyšeli o tom, že z kombuchy se připravují různé koktejly a nápoje, které jsou velmi zdravé. S kombuchou se totiž míchá další množství bylinek a šťáv, které vytvoří zajímavou konečnou chuť. Nicméně je potřeba zdůraznit, že ne všem kombucha chutná, neboť její chuť je velmi specifická a těžko se popisuje.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.