Jak na zdravé obědy?
Strava může být neskutečně rozmanitá, záleží jen na vás, kolik času ji dokážete věnovat a také, jaký rozpočet. Vůbec neplatí pravidlo, že když chcete být zdraví a stravovat se zdravě, musí to být nutně velmi nákladné. Naopak je zbytečné vyhazovat obrovské sumy peněz za něco, co vám bude ležet doma ve spíži a pak to vyhodíte, protože lhůta trvanlivosti skončila.
Suroviny, které jsou součástí oběda, by měly obsahovat 30% denního příjmu a opět je jen na vás, jak si ho sestavíte, neboť každému vyhovuje něco jiného. Někdo je zvyklý mít polévku, hlavní jídlo i dezert, někdo jen polévku, ale většině případů hlavní chod. Jako přílohu je lepší volit celozrnné varianty (těstoviny, kuskus), rýži jakoukoliv, ale preferujte klasickou přípravu místo varných sáčků. Vyzkoušejte bulgur, quinou, polentu, pohanku. Samozřejmě i brambory, českou klasiku. Knedlíky si dávejte jen občas, protože v kombinaci se zelím a do křupava pečenou kachnou tvoří kalorickou bombu. U bílkovin nezapomínejte na luštěniny, červená čočka s rýží tvoří velmi chutnou dvojici, nebo co takhle českou klasiku zelenou čočku na kyselo? Jednoduché jídlo, které je plné bílkovin. Dalšími oblíbenými luštěninami jsou cizrna, fazole, sója a výrobky z ní. V masu dejte přednost tuzemským rybám a bílému masu, občas si dopřejte i maso červené.
Hlavní je z oběda nevypouštět zeleninu. Ať už v samotném jídle, salátu, či příloze. Na našem trhu je jí spousta, problém je spíše v zimních měsících, kdy je zelenina bez chuti, doporučujeme proto v létě zavařovat zeleninu, aby bylo v nouzi po čem sáhnout. Vynikající jsou různá čatní, čerstvé kysané zelí, řepa a případně uskladněná zelenina z podzimu. Samozřejmě to neznamená, že čerstvou zeleninu úplně vypustíte, kombinujte ji s výše uvedenými nápady.