Jak zpracovat mrkev

Sezona je v plném proudu a zeleniny a ovoce se i přes poměrně suché léto urodilo docela dost. Jak zpracovávat jednotlivé druhy zeleniny i ovoce? V tomto článku vám nabídneme přehled o zpracovávání mrkve, neboť mrkev je surovinou, která se dobře připravuje jak na slaný, tak i sladký způsob. Mrkev je i přes svou sladší chuť zeleninou, která ozvláštní spoustu pokrmů.

Mrkev pochází až z dálné Asie a je plná vitamínů a antioxidantů. O mrkví se také tvrdí, že je zdravější vařená či dušená. Posiluje odolnost organismu a ve větším množství je vhodnou prevencí proti rakovině. Jako u každé kořenové zeleniny se musí konzumovat s tukem, aby se všechny důležité látky dobře vstřebaly.

Jaké jsou ty nejlepší tipy a recepty na mrkev? Příznivci indické kuchyně určitě ocení recept se zakysanou smetanou. Postup je jednoduchý, stačí podusit mrkev, přidat kari a posléze přimíchat smetanu a nechat prohřát. Stále větší boom ale zaznamenává mrkvový dort s různými obměnami. Může být bezlepkový, s polevou či bez polevy. Jako náplň do dortu můžete zvolit krémový sýr, nebo jednoduše to, co máte rádi. Vhodné jsou také oříšky, ať už vlašské nebo mandle.

Naopak nestárnoucí klasikou, kterou však nemusí mít všichni v oblibě je dušená mrkev. Pokud vám vadí strouhaná, můžete použít baby karotku. Za zkoušku také stojí mrkvová polévka, která se dělá obdobně jako všechny zeleninové krémové polévky, a nechcete-li krémovou, můžete mrkev ponechat nerozmixovanou. Mrkev také doplní různá zeleninová jídla, ať už rizoto či kuskus, skvělou variantou může být i přidávat mrkev v různých variacích jako součást zdravé snídaně.

Čtěte také:   Grilujeme podruhé!

Mrkev lze na zimu také uskladnit. Někdo doporučuje dát mrkev do písku, jiní zase k uskladnění používají jen bedny a nechávají je ve sklepě. Variant jak využít mrkev je opravdu mnoho, proto si každý přijde na své.

Podělte se s námi v komentářích, jaké pochutiny z mrkve se chystáte tvořit vy? A pokud zrovna zelenina a mrkev není úplně vaším šálkem kávy, zkuste například vynikající tuňákovou pomazánku.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *