Paprikový bulgur se skořicí
Bulgur je výživnější než rýže a má široké možnosti použití. Má výraznou obilnou vůni a oříškovou příchuť. Nemusí se vařit – stačí jej zalít horkou vodou, zabalit do utěrky a nechat dvacet minut „dojít“. Obsahuje vitamín A, fosfor, železo a hořčík. Je bohatý na vlákninu, která podporuje činnost střev a zklidňuje nervovou soustavu. Hodí se nejen d rizot místo rýže, ale i do nádivek, zavářek do polévky či pro přípravu salátů a kaší.
Suroviny
- 90 g bulguru
- 1 červená cibule
- 1 červená paprika
- 1 rajče
- Sůl, pepř
- Mleté chilly
- Sušená bazalka
- Sladká mletá paprika
- 2 špetky mleté skořice
- Olivový olej
- Snítka šalvěje
- Dobromysl
Postup
Do hrnce nalijte asi 300 ml vody a osolte ji. Do vroucí osolené vody nasypte bulgur a vařte asi 15 minut, dokud nezměkne a nenasaje vodu. Mezitím si nakrájejte zeleninu na menší kousky. Na olivovém oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli, přidejte poloviční množství papriky a nechte jemně osmahnout. Nakonec přidejte rajče a mírně poduste. Zeleninovou směs přimíchejte k bulguru a okořeňte uvedeným kořením dle chuti. Nakonec ozdobte zbytkem papriky, šalvějí a dobromyslí.