Pečeme zdravěji! (část 1.)
Pečení už nemusí být jen záležitost bílé mouky, klasického cukru, vajec…Jsou mezi námi i tací, kteří mají rádi pečení a nechtějí se ho vzdát ani při zdravějším stravování. I to samozřejmě jde, stačí obměnit pár surovin a rázem máte zdravý dezert. A ano, zdravé dezerty tedy opravdu existují!
Mouka je základ?
Bílou mouku si nechte opravdu jen na slavnostní příležitosti a na takové to „běžné“ pečení si pořiďte celozrnnou (nejlépe špaldovou). Existují také další fígle, jak mouku nahradit, ba dokonce vůbec nepoužít. Jedním z nejznámějších je cizrna (lze koupit cizrnovou mouku anebo jednoduše místo mouky rozemelte cizrnu), dále fazole (např. při přípravě brownies). Mouku si taky můžete připravit doma, a to třeba ovesnou (rozmixujte ovesné vločky na prach), chcete-li alternativní mouku koupit, máte na výběr z pohankové, rýžové, jáhelné apod.
Sladíš, sladím, sladíme
Cukr, věčné téma, věčný evergeen. Někdo už vlastně cukr ani nepoužívá. Proč taky, když dnes je na trhu tolik možností? Bílý cukr nechte v obchodě, vyměňte jej za třtinový. Dále používejte různé sirupy (agávový, datlový, javorový…). Populární je také stévie, což je rostlina, která je přirozeně sladká, čili je vhodná pro diabetiky. Další za zmínku stojí kokosový cukr, který se získává z nektaru květů kokosu. Nektar se suší, vytváří karamel, jež je rozdrcen do hnědých krystalků. Má příznivé účinky na lidský organismus. Melasu někteří znáte, ale pojďme ji přiblížit všem. Melasa je de facto odpad vzniklý při výrobě řepného a třtinového cukru. Tento odpad disponuje velkým množstvím blahodárných látek (vitamíny, minerální látky, nenasycené mastné kyseliny), a je jedním z nejspolehlivějších zdrojů železa. Melasa má ovšem jednu nevýhodu a to tu, že má velmi typickou chuť, která může některým lidem vadit.