Špaldový jablečný koláč

Špalda je právem označována jako zdravá náhražka šlechtěné pšenice. Obsahuje vyšší podíl minerálních látek a bílkovin. Je lehce stravitelná a je mnohem méně nebezpečná pro alergické jedince, proto ji tito lidé mohou použít jako náhradu za pšenici. Je charakteristická svou oříškovou příchutí.

zdroj: stock.xchng by Šárka Ševčíková

zdroj: stock.xchng by Šárka Ševčíková

Suroviny

  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 6 lžic medu
  • ½ lžičky sody
  • 1 žloutek
  • 500 g strouhaných jablek
  • 100 g nahrubo nasekaných mandlí
  • 200 g ovesných vloček

Postup

Z mouky, sody, másla, tvarohu, 3 lžíce medu a žloutku vypracujeme těsto a vyložíme jím pekáč. Navrch dáme jablka a na jablka směs. Tu vyrobíme tak, že na pánvi nasucho opražíme ovesné vločky, přidáme mandle, trochu vody a 3 lžíce medu. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut při 200 stupňů.

Čtěte také:   Dýňové muffiny

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *