Špaldový jablečný koláč
Špalda je právem označována jako zdravá náhražka šlechtěné pšenice. Obsahuje vyšší podíl minerálních látek a bílkovin. Je lehce stravitelná a je mnohem méně nebezpečná pro alergické jedince, proto ji tito lidé mohou použít jako náhradu za pšenici. Je charakteristická svou oříškovou příchutí.
Suroviny
- 300 g hladké špaldové mouky
- 100 g másla
- 250 g měkkého tvarohu
- 6 lžic medu
- ½ lžičky sody
- 1 žloutek
- 500 g strouhaných jablek
- 100 g nahrubo nasekaných mandlí
- 200 g ovesných vloček
Postup
Z mouky, sody, másla, tvarohu, 3 lžíce medu a žloutku vypracujeme těsto a vyložíme jím pekáč. Navrch dáme jablka a na jablka směs. Tu vyrobíme tak, že na pánvi nasucho opražíme ovesné vločky, přidáme mandle, trochu vody a 3 lžíce medu. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut při 200 stupňů.