Co o dýni možná (ne)víte?

Podzimní klasika, která je na pěstování nenáročná? Dýně neboli tykev. Tato žlutá zelenina má v kuchyni široké využití a také je plná vitamínů. Jaké důležité látky obsahuje a proč se vyplatí mít alespoň pár kousků uskladněných na zimu?

Dýně se těší oblíbenosti spíše v zahraničí, avšak k nám už její zpracování v gastronomii také dorazilo. Tykev má několik druhů, z nichž nejoblíbenější je dýně máslová, špagetová a dýně hokkaido. Všechny se liší konzistencí i tvarem a lehce i chutí. Asi nejznámější je polévka, která se dá připravit v různých obměnách. Základem je kvalitní vývar, do kterého se přidávají brambory, orestovaná cibulka se slaninou či bez. K dochucení se používá například zázvor či chilli. Za zmínku stojí i dýňové noky, které se připravují obdobně jako ty klasické, akorát s tím rozdílem, že se do nich přidá dýňové pyré (což je uvařená a rozmixovaná dýně). Populární jsou také sladké dezerty, jako jsou například muffiny, koláče či chlebíčky. Dýně na sladký způsob si výborně rozumí se skořicí a ořechy.

Tykev má i spoustu vitamínů a minerálních látek. Vhodná jsou určitě dýňová semínka, která by neměla chybět ve zdravém jídelníčku, obsahují totiž hlavně zinek, železo a nenasycené mastné kyseliny. Ze semínek se lisuje také olej, který je nejlepší používat až do finálních pokrmů. Z dýně se také v posledních letech začala dělat kosmetika, která má na tělo blahodární účinky podobně jako její vnitřní užívání. Mohou to být masky anebo peelingy.

Čtěte také:   Dýňové muffiny

Tykev je skvělou podzimní záležitostí a skvěle se hodí k rozehřívacím kořením, které jsou při chladných dnech velmi potřeba. Dýni lze také zpracovat do kompotů, nebo ji jednoduše zavařit. Možností je opravdu spousta, takže si můžete vybrat, kterou vyzkoušíte první.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *