Co o dýni možná (ne)víte?
Podzimní klasika, která je na pěstování nenáročná? Dýně neboli tykev. Tato žlutá zelenina má v kuchyni široké využití a také je plná vitamínů. Jaké důležité látky obsahuje a proč se vyplatí mít alespoň pár kousků uskladněných na zimu?
Dýně se těší oblíbenosti spíše v zahraničí, avšak k nám už její zpracování v gastronomii také dorazilo. Tykev má několik druhů, z nichž nejoblíbenější je dýně máslová, špagetová a dýně hokkaido. Všechny se liší konzistencí i tvarem a lehce i chutí. Asi nejznámější je polévka, která se dá připravit v různých obměnách. Základem je kvalitní vývar, do kterého se přidávají brambory, orestovaná cibulka se slaninou či bez. K dochucení se používá například zázvor či chilli. Za zmínku stojí i dýňové noky, které se připravují obdobně jako ty klasické, akorát s tím rozdílem, že se do nich přidá dýňové pyré (což je uvařená a rozmixovaná dýně). Populární jsou také sladké dezerty, jako jsou například muffiny, koláče či chlebíčky. Dýně na sladký způsob si výborně rozumí se skořicí a ořechy.
Tykev má i spoustu vitamínů a minerálních látek. Vhodná jsou určitě dýňová semínka, která by neměla chybět ve zdravém jídelníčku, obsahují totiž hlavně zinek, železo a nenasycené mastné kyseliny. Ze semínek se lisuje také olej, který je nejlepší používat až do finálních pokrmů. Z dýně se také v posledních letech začala dělat kosmetika, která má na tělo blahodární účinky podobně jako její vnitřní užívání. Mohou to být masky anebo peelingy.
Tykev je skvělou podzimní záležitostí a skvěle se hodí k rozehřívacím kořením, které jsou při chladných dnech velmi potřeba. Dýni lze také zpracovat do kompotů, nebo ji jednoduše zavařit. Možností je opravdu spousta, takže si můžete vybrat, kterou vyzkoušíte první.