Nopál

Slyšeli jste už o nopálu? Že ještě ne? Tak teď je ta správná chvíle! Možná název této rostliny zní trochu jako název drahokamu, ale možná to i takový drahokam mezi rostlinami je. Nopál je totiž ve skutečnosti kaktus pocházející ze Střední Ameriky, dnes rozšířený do všech koutů světa včetně naší země. Svým rozmanitým obsahem vitamínů se může s přehledem řadit mezi tzv. superpotraviny, tedy superfoods.

Nopál tvoří z velké části voda, ale opravdu z velké, protože je to přes 90 %. Je také důležité dbát na to, aby nopál neuschnul, pak se jeho výživná hodnota logicky snižuje. V nopálu je obsaženo 17 aminokyselin (celkově je v přírodě 22 druhů). Nopál skvěle podporuje hubnutí, protože v těle rozpouští jak cukry, tak i tuky, také obsahuje spoustu vlákniny a přírodních proteinů. Účinkuje proti žaludečním potížím právě díky vláknině. Dále vyrovnává nervový systém, tudíž vás při velkém nervovém vypětí dokáže zklidnit. Organismu také pomáhá bránit se volným radikálům. Díky aminokyselinám, vláknině a antioxidantům se zvyšuje odolnost tepen, které snižují riziko kardiovaskulárních chorob. Výzkumné studie prokázaly účinnost nopálu při léčbě cukrovky druhého typu. Také snižuje LDL cholesterol (zlý).

Nopál je našimi končinami doposud moc neprozkoumán, neboť lidé dávají přednost doporučením od známých a reklamám. Ale stejně tak jako chlorella či spirulina si i nopál na trhu najde své místo. Je jasné, že cena je vyšší (cca 380 Kč za 300 gramů), ale za kvalitu si jednoduše připlatíme. K dostání je ve formě prášku, který se užívá až 3x denně (čajovou lžičku).

Čtěte také:   Používáte ghí?

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *