Biopotraviny – jsou opravdu zdravější?
Jsou biopotraviny opravdu zdravější? Vyplatí se jejich koupě? Mnoho Čechů se domnívá, že biopotraviny jsou to nejlepší, co nám trh může nabídnout, ale pravda to být nemusí. V domnění, že si kupujete zdravou věc, zaplatíte mnohem více než je běžné, a kýžený výsledek se nedostaví. V čem je problém?
Biopotraviny nejsou zárukou zdraví, mají spíše ekologickou hodnotu díky tomu, že byly vypěstovány bez použití pesticidů, GMO či umělých hnojiv. Dalším aspektem jsou zvířata, která nebyla krmena antibiotiky, nebo různými hormony. Z toho důvodu jsou také biopotraviny dražší, než klasické potraviny. Pěstování bez hnojiv je časově náročnější a také se zvyšují náklady nejen za ty, kteří o potraviny pečují, ale také o certifikaci BIO, jež je rovněž finančně náročná. Každá biopotravina musí mít příslušný certifikát, který garantuje, že daná potravina prošla stanovenými podmínkami.
Pozor na hodnoty
Je třeba brát zřetel na výživové hodnoty biopotravin, bio čokoláda anebo sušenky nebudou nikterak lepší, než ty klasické až na to, že byly vyrobeny „šetrnějším“ způsobem. Stejně tak bio neznamená dietní a bezlepkové, v tomto případě se bez čtení etiket neobejdete. Dobré je zmínit i to, že například mléčné výrobky bez aditiv mají menší lhůtu trvanlivosti, takže se nemůžete divit, když je necháte otevřené, zkazí se rychleji. A také, bio není značka pro krásný vzhled, protože za krásné barvy potravin v supermarketech mohou většinou speciální postřiky.
Biopotraviny nejsou synonymem pro dlouhověkost, neboť váš jídelníček není složen jen z biopotravin, ale rovněž i z jiných druhů potravin, které nejsou vždy až tak zdravé. Pevné zdraví vám zajistí správně složená strava bohatá na vitamíny, minerály a základní živiny.