Časté chyby při vaření
Ne každý se snaží vařit zdravě a ten, kdo se snaží upravit své jídlo alespoň trochu zdravěji, může dělat obrovské chyby. Svých „vařících“ zvyků, mnohdy zlozvyků, se jde zbavit docela těžko. Ovšem s pevnou vůli a časem dokážete mnoho věcí změnit.
Jaké jsou nejčastější chyby?
Příliš velká porce
Při vaření je třeba odhadnout porci jídla, známé pořekadlo zní: jez do polosyta, pij do polopita. Je jasné, že vaření podle předepsaných norem vás nebude bavit do nekonečna, zkuste tomu jen při začátcích věnovat pozornost. Poté si na doporučené množství zvyknete a bude vám připadat normální.
Velké množství oleje
Zásadní chybou ve stravování je přílišné množství oleje, olivový olej je sice zdravý, ale jestli to s ním přeháníte, tak zdravý už nebude. Zvláště dnešní nepřilnavé povrchy kuchyňských potřeb vyžadují malé množství oleje. Proto například při pořizování pánve zvolte kvalitnější kus a jistě neprohloupíte.
Ochutnávání
Nikdy se vám nestalo, že jste jídlo ochutnávali a ochutnávali a pak jste vůbec neměli hlad, ale přesto jste si svou porci dali? Myslím, že určitě ano. Nemůžete-li se zbavit chuti neustálého uzobávání, dejte si žvýkačku. To samé platí i potom, co zbydou zbytky po jídle, před úklidem je schovejte a dále neujídejte.
Moc koření
Tam dám trochu toho, trochu toho, ještě támhle to…To platí zejména o soli, sůl zadržuje vodu v těle a celkově není pro jídlo moc vhodná, proto ji používejte velmi střídmě. Raději pěstujte bylinky a kupujte pepř. Lidé jsou dnes zvyklí na velmi kořeněná jídla a ty, která jsou upravená decentně, jim nechutnají, přesto ale kombinací základních dochucovadel dokážete vytvořit velmi chutné pokrmy, chce to jen cvik.