Je mléko zdravé?
Lidí s nesnášenlivostí na laktózu stále přibývá, může být jedním z důvodů mléko? Je vůbec kravské mléko a výrobky z něj zdravé? Je důležité zmínit, že tato problematika je skloňovaná kvůli přílišné konzumaci, a sami víte, že všeho moc škodí. Co zapříčiňuje to, že je mléko na ústupu? Může za to snad veganský trend, jež pití mléka nedovoluje?
Přestože je mléko tekutinou, obsahuje značné množství živin. Mezi ty základní patří mléčná bílkovina anebo vápník. Nesmíme však zapomínat na to, v jaké formě mléko pijeme. Je jasné, že nejlepší je to čerstvé bez jakékoliv pasterizace, ovšem běžný člověk sáhne po tom, které vydrží déle – a to je pasterováno nebo ošetřeno UHT, tedy velmi vysokou teplotou na velmi krátkou dobu, aby se zničily mikrobiologické organismy. Dalším výrobním postupem je homogenizace, při níž se odděluje smetana od vody a mléko při delším „stání“ neudělá typický „špunt“.
A co teď? Je naprosto zřejmé, že takové mléko nemůže mít všechny požadované látky jako před tepelnou úpravou. Nicméně i tak je zdrojem vitaminů A, D či E a minerálních látek a má své příznivce. Opačnou stránkou je to, že mléko zahleňuje a díky mléčné bílkovině (kasein), která je pro velkou část populace nevyužitelná, zahleňuje.
Kde je tedy pravda a co je pro nás nejlepší? Vždy platí, že všeho stačí míň, tudíž ani mléko nebude výjimkou, protože dnes na trhu nalezneme nepřeberné množství rostlinných mlék, které obsahují také vitaminy a stopové prvky. Můžete je klidně kombinovat a dosáhnete tak mnohem lepšího výsledku, než při konzumaci samotného kravského mléka. A budete-li chtít mléko kravské, zajděte si přímo k lokálnímu chovateli.