Jíte vejce?
Vejce, jedny z nejkontroverznějších potravin poslední doby. Bylo dříve vejce nebo slepice? To je otázka, která ještě dlouho nebude zodpovězena. Pokud vás alespoň zajímá odpověď vědců, zkuste ji vyhledat na internetu. My jsme se rozhodli o vejcích sepsat článek, který bude především informativní, abyste věděli, do jaké skupiny se posléze případně zařadit. Jíte vejce, nebo je necháváte tam, kde mají být, tedy slepicím?
Jak na to?
První rada zní následovně, musíte si určit, do jaké pomyslné skupiny patříte. Chcete živočišné potraviny ze svého jídelníčku vyřadit, nebo vám nevadí a máte je rádi? Až učiníte, pro některé náročné rozhodnutí, je třeba začít konat.
Pro a proti
Proč vejce jíst anebo ne? Argumentů je spousta, my zdůrazníme ty nejdůležitější. Konzumujete-li vejce ve velké míře, zvyšují cholesterol. Ten samozřejmě není až tak špatný, pokud nemáte vysoký cholesterol i bez vajec. Na druhou stranu vejce jsou bohatá na živočišné bílkoviny a jsou de facto nejsnadnějším zdrojem bílkovin. Vzdáte-li se živočišných produktů, tak i kombinací rostlinných produktů bílkoviny vstřebáte.
Co vaření a pečení?
Možná se domníváte, že při vaření a pečení jsou vejce nenahraditelné. Ale kdepak, už tomu dávno tak není, neboť spousta šikovných lidí přišla na to, jak vejce nahradit. Při sladké verzi stačí použít půl banánu, což slouží jako náhrada za jedno vejce. Dále jedna čtvrtina hrnku jablečného pyré. Při slané verzi použijte dvě lžíce lněného semínka se třemi lžícemi vody. Také můžete zkusit vyšlehat zbylou vodu z plechovky od cizrny, která bude mít konzistenci našlehaného bílku.
Rozhodnete-li se jakkoliv, není potřeb jíst vejce každý den. Zkuste dělat kompromisy a uvidíte, že vás nová kuchyně bude bavit.