Potraviny pro snížení překyseleného organismu
Poměr kyselin a zásad má vliv na zdraví a stárnutí. Překyselený organismus je výsadou západní civilizace, protože strava je bohatá na živočišné produkty, které vytvářejí kyseliny, a obsahuje málo čerstvé zeleniny. Kyselý stav organismu zvyšuje vylučování vápníku a aktivitu buněk rozkládajících kosti. Ne však každá kyselá potravina způsobuje tvorbu kyselin. Příkladem může být citron.
Kyselinotvorné potraviny
Mezi kyselinotvorné potraviny patří zejména:
- Maso a ryby
- Mléko a mléčné výrobky
- Vejce
- Obilí a luštěniny
- Cukr a umělá sladidla
- Alkohol, káva, léky
Zásadotvorné potraviny pro zlepšení PH vašeho těla
1. Zelenina
Artyčok, brambory (i bramborová polévka nebo bramborové knedlíky), brokolice, celer, cibule, cuketa, kukuřice, černý kořen, červená řepa, červené zelí, česnek, dýně, fenykl, hlávkové zelí, chřest, kapusta růžičková, kapusta kadeřavá, kedlubny, květák, ledový salát, mrkev, okurky (i nakládané), olivy, petržel, pórek, rajčata a přírodní rajčatové šťávy, ředkev, ředkvičky, špenát, zelené fazolky, zelený hrášek, zelí (i kysané)
2. Ovoce
Ananas, banány, borůvky, broskve, citrony, černý rybíz, datle, fíky, grapefruity, hroznové víno, jablka (i čerstvá šťáva, dřeň, jablečné víno a dokonce i jablečný koláč), jahody, kdoule, maliny, mango, meloun, meruňky, mirabelky, nektarinky, ostružiny, pomeranče (i čerstvá šťáva), švestky, třešně
3. Oříšky, klíčky, obilniny, pečivo
Bambusové klíčky, celozrnné těstoviny, celozrnný chléb, černý chléb, grahamový chléb, jáhly, Knäckebrot, kroupy, krupice, kuskus, lískové oříšky, lněná semínka, mandle, rýže natural, sójové klíčky, sója, žitná mouka, žitný chléb, ale také například droždí
4. Koření a bylinky
Bílý pepř, bobkový list, bylinkové čaje (i zelený), černý kmín, čerstvé bylinky, kopr, majoránka, řeřicha, šípky
5. Mléko a mléčné výrobky
Brynza, bílý jogurt, camembert s 30 % tuku, čerstvé sýry typu Cottage, kondenzované mléko, kysaná smetana, máslo, mléko (ideálně z farmy, i odstředěné), tučný tvaroh, podmáslí
6. Maso a ryby
Hovězí filet, husí prsa, krůtí maso, platýs, slepice (pečená i vařená), srnčí kýta, telecí filé, telecí stehno, ústřice, ale také aspik a želatina
7. Ostatní
Luštěniny (kromě čočky), lanýže, olivový olej, slunečnicový olej, tofu, vejce natvrdo