Rostlinná bílkovina – tofu

Kdo by neznal tofu? Určitě o něm každý z nás alespoň jednou slyšel, díky tomu se také populace dělí na dvě pomyslné skupiny – tofu je super a tofu se nedá jíst. U některých to může být tím, že jednoduše poprvé sáhli v obchodech po špatné značce tofu. Co ale dát tofu ještě jednu šanci? Tofu má vysoký obsah bílkovin a díky své konzistenci dokáže přejmout chuť ostatních věcí, takže je všestranným pomocníkem při přípravě různých pokrmů. Tofu má kořeny v Číně, vyrábělo se údajně ještě před naším letopočtem, nicméně dodnes patří k tamním tradičním jídlům.

Že jste tofu ještě nikdy neměli? Jste-li tedy začátečníci, sáhněte po uzeném tofu značky Sunfood. Tohle tofu je super i bez jakékoliv úpravy, hodí se zapéct do celozrnných toastů s hořčicí, jen tak na bagetu či do salátu. Uzenou variantou opravdu nic nezkazíte, ba naopak, pomalu si zvyknete na odlišnost tofu. Značka Sunfood je dle názoru některých výrobcem dobrého a kvalitního tofu. Takže které dále? Dobré je marinované, které se hodí na přípravu asijských jídel, dále bylinkové – do salátů, lahůdkové, bazalkové, chilli…Neochucené tofu předem raději naložte a přihoďte do požadovaných směsí, takto tofu můžete i grilovat, zkuste špízy.

Existuje i jemnější druh – takzvané silken tofu, které je velmi jemné a hodí se pro přípravu dezertů – „cheesecake“, různých krémů a podobně. Tofu je ve své podstatě sýr, jen se vyrábí srážením sójového mléka namísto kravského. Do západních zemí se dostávalo postupně až s příchodem vegetariánství a veganství, ovšem dnes je někdy zařazováno i do běžného jídelníčku právě díky bílkovinám.

Čtěte také:   Amalaki

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *