Sbírejte ostružiny, jsou velmi zdravé!
Konec prázdnin neznamená jen pro děti začátek nového školního roku. Pro milovníky ovoce je to období, kdy začínají plodit ostružiníky, jedny z nejznámějších druhů ovoce u nás, tyto krásně černé plody jsou až nezdravě zdravé, proto se je určitě vyplatí sbírat. Máte cestu kolem lesa, kde se tyto ostružiníky nacházejí? Neváhejte a alespoň misku si určitě vezměte s sebou, přestože jejich sběr kvůli trnům nebude až tak snadný.
A důvody, proč ostružiny sbírat? Díky svým látkám se řadí mezi nejúčinnější zdravé potraviny vůbec. Jejich konzumace je také vhodná po usušení, kdy se jen nepatrně sníží obsah vitamínu C, ale všechny ostatní minerální látky, jako jsou flavonoidy, hořčík, draslík či železo, zůstanou zachovány.
Ostružiny jsou také silnými antioxidanty, což znamená, že mohou předcházet nádorovým a srdečním onemocněním a také civilizačním chorobám. Pecičky uvnitř ostružiny jsou zase výbornou prevencí před záněty a také pomáhají při nachlazení. Jako výborný povzbuzovač poslouží čerstvě vymačkaná šťáva z ostružin. Ostružiny se rovněž používají při zvýšené štítné žláze anebo teplotě. Lze z nich také připravit čaj, který je dobré pít alespoň třikrát denně.
Pěstovat ostružiny není nikterak náročné, postačí jim přímý sluneční svit a dostatečná vláha. Půda může být mírně kyselá a pro začátek prokypřená kompostem. Pakliže je vysadíte volně, musíte počítat s oporou, po které pruty mohou růst. Sadbu je vhodné začít již na jaře, neboť některé sazeničky by zimu nemusely přežít. Ovšem někteří mohou namítat, že naše zimy už nejsou to, co kdysi, proto je zcela na vás, kdy sadbu zahájíte.
Ostružiny jsou jednoduše nepostradatelnou částí končícího letního období, zvláště pak díky svým látkám, můžete z nich vytvořit de facto cokoliv, ale nejdříve je do svého jídelníčku musíte zařadit.