Život bez pšenice?
Život bez lepku se může zdát těžký, ale vše jen o zvyku. Bezlepková dieta svádí k experimentování, místo obyčejné pšeničné mouky pohanková, kukuřičná apod., ale čím dál více lidí se snaží lepek omezovat, je to vůbec dobře?
Bezlepková dieta je stále dieta, tedy pro lidi s určitým omezením, proto se zdravým lidem nedoporučuje. Samozřejmě omezení lepku v jisté míře nemusí škodit, ale pokud ho ze svého jídelníčku úplně vyřadíme, můžeme se také ochudit o vitamíny, zejména ze skupiny B. A pozor, spousta z nás zaměňuje celiakii s alergií na lepek (směs bílkovin), což také není úplně správně. Celiakie je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva právě způsobenou nesnášenlivostí lepku. U alergie na lepek k nepříznivým reakcím po požití lepku může dojít, ale sliznice není poškozená.
A kde všude je lepek obsažen? Nemusí být jen v mouce, ale také tam, kde byste ho nečekali, protože mouka se přidává téměř do všeho. Ať už do párků, salámů, kečupu či hořčice. Nebo také do nekvalitních potravinových doplňcích (vitamíny, minerály), cukrovinky (zákusky, oplatky s náplní). Zpravidla tedy záleží na výrobci a kvality jeho zboží, zde zbývá doporučit jediné, čtěte obsah. Ale některé speciální potraviny určené pro bezlepkovou dietu nesou označení přeškrtnuté pšenice, tímto volba bývá snazší.
Také u bezlepkářů neplatí pravidlo, že musí být nutně hubení, mají-li nařízenou tuto dietu. Opět je jen na nich, jakou skladbu jídla si zvolí. Ačkoliv již bylo vydáno několik knih na téma lepek, výživoví poradci se stále přiklánějí k variantě kvalitních surovin včetně lepku, domácím celozrnným pečivem přece nikdy nic nezkazíte.