Grilování se vším všudy

Parta přátel, teplé letní večery, míchané nápoje, to vše hlásí zahájení grilovací sezony. Mnozí z nás grilují každý víkend, jiní občas a někteří si raději zajdou na steak do hospody. Pojďme se podívat na to, jak grilovat zdravěji, co vůbec grilovat a jakým způsobem suroviny naložit.

Jaký gril?

Grilování začíná především u typu grilu. Dnes je téměř samozřejmostí mít gril elektrický, protože je nejen snadnější na údržbu, také věci z něj ugrilované jsou zdravější. Tuk stéká pryč, takže jej případně můžete použít na polití masa. U grilu na uhlí mohou vznikat nebezpečné karcinogenní látky, proto nejsou zdaleka tak výhodné. Aktuálním trendem jsou tzv. „panini“ grily, oficiálním názvem grily kontaktní, které jsou super ať už na přípravu grilovaného masa anebo zeleniny.

Grilování není jen maso

Grilování není jen maso a už vůbec ne kuřecí či vepřové. Zkoušeli jste grilovat lilek, cuketu, rajčata? Lilek před naložením nechte posolený, ať pustí vodu a pak ho dejte na gril spolu s kořením a olejem, to samé můžete udělat i s cuketou. Ještě lepší je, když si zeleninu samozřejmě naložíte předem (4 hodiny). Zkuste také luštěninové burgry, budete překvapeni, jak skvělá chuť to může být. Ale jestli si opravdu nedokážete představit grilování bez masa, zkuste naložit třeba hovězí do libovolné marinády. Nezapomínejte ani na ryby, zvlášť určité druhy jsou po grilované úpravě velmi chutné.

Čtěte také:   Ředkvičková sezona je v plném proudu!

Co dál?

Marinování

Podle druhu masa marinujeme třeba až dva dny předem, základem marinády je vždy olej a podle chuti doplníme bylinkami a kořením. Je třeba si dávat pozor na některé bylinky, protože při vysokých teplotách rády hořknou.

Dipy

Tatarské omáčky už dávno tak nefrčí a nejsou jedinou možnou variantou, jak dodat pokrmům ještě větší šmrnc. Na popularitě nabývá například guacamole z avokáda, domácí majonéza nebo řecká klasika tzatziki. Dipy a omáčky většinou volíme podle toho, co jsme se rozhodli grilovat a jak chuťově s nimi ladí.

Dezerty?

Jak je vám určitě známo, grilovat lze i ovoce, mezi evergreeny patří grilovaný ananas. Dále můžeme grilovat banány, nektarinky, jablka…Je třeba znát, jak je připravit, aby se nepřipalovaly.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterDigg thisEmail this to someoneSdílejte prosím!

Mohlo by vás zajímat...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Advertisment ad adsense adlogger