Lucuma

Slyšeli jste už o ovoci jménem lucuma? Je také přezdíváno jako zlato Inků. Vnějším vzhledem i velikostí připomíná avokádo a uvnitř vypadá jako dýně. Tento sladký zázrak pochází z Andského pobřeží v Peru a roste až od 1 000 metrů nad mořem. Postupem času bylo toto ovoce zavlečeno do Chile a Ekvádoru. Dorůstají do výšky 8 – 15 metrů, plodů rostlina vyplodí kolem 500, zvláštností je, že plody padají ze stromů nezralé, a tak se musejí skladovat v teple a suchu, dokud nedozrají. Po dozrání se dužiny mohou pomlít na prášek, který má, jak víte, nejširší využití.

Lucuma slouží nejlépe jako přírodní sladidlo navíc s obsahem vlákniny. Je tedy ideální při vytváření zmrzliny, dezertů, smoothies, kaší apod. Také je vhodná pro děti, diabetiky, těhotné ženy a pro příznivce zdravého životního stylu nebo pro lidi libující si v raw stravě. Její chuť je popisována jako lehce karamelová s nádechem vanilky. Je třeba vyzdvihnout její účinky na lidský organismus.

  • Vysoký obsah antioxidantů
  • Protizánětlivé účinky
  • Beta-karoten
  • Železo, vápník, hořčík, fosfor
  • Vitamín B3 (napomáhá k odstranění bolesti hlavy, zmírnění depresí, snižuje krevní tlak a vysoký cholesterol)
  • Podporuje buněčnou regeneraci
  • Pomáhá proti předčasnému stárnutí
  • Posiluje imunitní systém
  • Snižuje známky únavy
  • Zmírňuje kožní podráždění

Obsahuje také pomalu vstřebatelné sacharidy, takže je vhodná jako jedna z přísad před větší sportovní zátěží. Lucuma je snad jednou z nejuniverzálnějších superfood vůbec, ačkoliv na našem trhu není ještě příliš známá, v zahraničí sklízí zasloužený úspěch. Lucumu lze také smíchat se skořicí, kakaem, kokosem či vanilkou a opět dostanete nové chuťové rozměry. 250 gramů prášku se pohybuje okolo 280 Kč.

Čtěte také:   Mají sezonní potraviny smysl?
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email
Sdílejte prosím!

Mohlo by vás zajímat...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *