Máta peprná

Dnešní rostlina (bylinka) je velmi oblíbená zejména v letních drincích a nápojích. Mnozí z vás již tedy ví, že jedná o mátu peprnou. Je to vytrvalá bylina z hluchavkovité čeledi, někteří ji také znají pod názvy pepřová máta, větrová bylina, fefrminc apod. Tato trvalka je mrazuvzdorná a daří se jí snad všude. Legendy praví, že dříve byla symbolem lásky a odháněla hmyz. Jistě to mělo co dočinění s tím, že zvyšuje tělesnou kondici a údajně pomáhá při impotenci.

Máta je ale dnes uplatňována hlavně při žaludečních potížích (pozor, ne všem musí máta pomoct, u některých může dojít k opačnému efektu). Zastavuje zvracení, uvolňuje žaludeční křeče a léčí choroby střev. Podporuje chuť k jídlu a odstraňuje plynatost. A díky čemu má máta svou specifickou chuť? Obsahuje mentol, který jak jistě víte, vyvolává pocit chladu. Zpříjemňuje dech a je vhodná k výplachu při bolestech zubů.

Mátový čaj připravíme jednoduše. Pár osušených lístků máty zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat. Na co je tento čaj dobrý?

  • Pomáhá při ekzémech
  • Při detoxikaci
  • Tiší bolesti žluče

Dále se používá tinktura na svědění kůže, při bolestech hlavy (natírat spánky), při vyrážkách a kopřivkách. Z máty můžeme vyrobit olej, likér, zdravé bonbony proti kašli, sirup atd. V kuchyni se čerstvé listy používají do omáček, moučníků i salátů. Jako evergreen našich hospod je „zelená“, která pochází právě z výtažku máty, chuťově tento alkohol lze přirovnat k ústní vodě. Snad vůbec nejznámějším výrobkem jsou žvýkačky, nicméně stále častěji jsou všechny příchutě vyráběny uměle, tudíž je lepší přiklánět se k jiným variantám.

Čtěte také:   Skladování potravin
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterDigg thisEmail this to someoneSdílejte prosím!

Mohlo by vás zajímat...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Advertisment ad adsense adlogger