Máta peprná

Dnešní rostlina (bylinka) je velmi oblíbená zejména v letních drincích a nápojích. Mnozí z vás již tedy ví, že jedná o mátu peprnou. Je to vytrvalá bylina z hluchavkovité čeledi, někteří ji také znají pod názvy pepřová máta, větrová bylina, fefrminc apod. Tato trvalka je mrazuvzdorná a daří se jí snad všude. Legendy praví, že dříve byla symbolem lásky a odháněla hmyz. Jistě to mělo co dočinění s tím, že zvyšuje tělesnou kondici a údajně pomáhá při impotenci.

Máta je ale dnes uplatňována hlavně při žaludečních potížích (pozor, ne všem musí máta pomoct, u některých může dojít k opačnému efektu). Zastavuje zvracení, uvolňuje žaludeční křeče a léčí choroby střev. Podporuje chuť k jídlu a odstraňuje plynatost. A díky čemu má máta svou specifickou chuť? Obsahuje mentol, který jak jistě víte, vyvolává pocit chladu. Zpříjemňuje dech a je vhodná k výplachu při bolestech zubů.

Mátový čaj připravíme jednoduše. Pár osušených lístků máty zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut louhovat. Na co je tento čaj dobrý?

  • Pomáhá při ekzémech
  • Při detoxikaci
  • Tiší bolesti žluče

Dále se používá tinktura na svědění kůže, při bolestech hlavy (natírat spánky), při vyrážkách a kopřivkách. Z máty můžeme vyrobit olej, likér, zdravé bonbony proti kašli, sirup atd. V kuchyni se čerstvé listy používají do omáček, moučníků i salátů. Jako evergreen našich hospod je „zelená“, která pochází právě z výtažku máty, chuťově tento alkohol lze přirovnat k ústní vodě. Snad vůbec nejznámějším výrobkem jsou žvýkačky, nicméně stále častěji jsou všechny příchutě vyráběny uměle, tudíž je lepší přiklánět se k jiným variantám.

Čtěte také:   Zdravé potraviny, které zasytí
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Digg this
Digg
Email this to someone
email
Sdílejte prosím!

Mohlo by vás zajímat...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *