Avokádo

Proč zrovna avokádo? To se dozvíte v následujícím článku. Mnoho lidí avokádo odmítá už z principu, ale neví, o co přichází. Je pravda, že avokádo má svou typickou chuť, ale při správné přípravě si ho již po prvním ochutnání zamilujete. A to buď ve sladké, nebo slané verzi.

Jak vypadá rostlina, respektive strom? Může být až dvacet metrů vysoký a někdy trvá skoro čtyři roky, než se avokádo urodí. Avokádo má tmavě zelenou, až černou barvu, uvnitř je pecka a musí být snadno roztíratelné. Když avokádo kupujete, mělo by být na stisk měkké, ale ne příliš! A také existuje ještě jedna pomůcka – stopka avokáda by měla jít snadno odloupnout, tak opravdu poznáte, že je avokádo zralé a připravené ke konzumaci. U nás v obchodech jsou většinou k dostání nezralá avokáda, můžete si je ale klidně koupit a počkat, až vám dozraje doma.

Hlavním producentem avokád je Kalifornie, ovšem ty, které si kupujeme běžně v obchodech, pocházejí většinou ze Španělska. Před našim letopočtem je používali Aztékové jako afrodiziakum, historie tohoto ovoce je tedy velmi bohatá.

Avokádo je hlavně velmi vhodné při redukčních dietách, protože obsahuje kvalitní tuky (kyselina linolová, palmitová, olejová) a pocit nasycení tak trvá déle. Je také skvělým zdrojem vitamínů C, E, K, H, minerálních látek, železa, draslíku, mědi, magnesia či fosforu. Zlepšuje kardiovaskulární systém.

Čtěte také:   Jak na zdravé dezerty?

Po snadnou výrobu sladké pomazánky budete potřebovat:

  • 1 avokádo
  • 1 banán
  • 4 lžíce karobu
  • libovolné sladidlo (např. datlový sirup)

Avokádo rozmačkáme spolu s banánem, přidáme karob, podle chuti osladíme a můžeme podávat. Výborné jsou na topinkách z celozrnného chleba nebo jen tak.

Slaná verze:

  • 1 avokádo
  • česnek
  • chilli
  • sůl
  • pepř

Avokádo rozmačkáme, prolisujeme libovolný počet stroužků česneku a dochutíme chilli, solí a pepřem. Opět se hodí na celozrnný chléb nebo jako jednohubky.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.